1. HABERLER

  2. ETKİNLİKLER

  3. PETFORM'dan doğal gaz ticaret simülasyon çalıştayı

PETFORM'dan doğal gaz ticaret simülasyon çalıştayı

Enerji Günlüğü - PETFORM, EnerjiSA’nın ev sahipliğinde bir doğal gaz ticaret simülasyon çalıştayı düzenledi. Doğalgaz piyasası Sivil Toplum...

PETFORM'dan doğal gaz ticaret simülasyon çalıştayı

Enerji Günlüğü - PETFORM, EnerjiSA’nın ev sahipliğinde bir doğal gaz ticaret simülasyon çalıştayı düzenledi. 

Doğalgaz piyasası Sivil Toplum Kuruluşlarından olan PETFORM, Avrupa’da pek çok Borsa, brokerlik şirketine enerji ticaretinde veri, yazılım ve ticaret platform hizmet sağlayıcısı Trayport ile 16 Mart 2016 tarihinde İstanbul’da EnerjiSA’nın ev sahipliğinde bir doğal gaz ticaret simülasyon çalıştayı düzenledi. 

PETFORM üyesi şirketler ve kamu temsilcilerine yönelik bilgisayar ve internet bazlı bir doğalgaz ticaret simülasyonu etkinliği olarak planlanan Çalıştaya EPİAŞ, BİST, EPDK, BOTAŞ ve PETFORM üyesi şirketlerden 70’in üzerinde temsilci katıldı.

Trayport Bölgesel Satış Müdürü  Paul Constantinou, ilerleyen süreçte de Türkiye enerji piyasasının gelişimine katkı sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.

EŞ ZAMANLI GAZ TİCARET İŞLEMLERİ YAPILABİLECEK

Trayport Takım Lideri Oğuzhan Sak ise katılımcıların eş zamanlı gaz ticaret işlemleri yapacakları simülasyon yazılımı ve kurallara ilişkin katılımcılara bilgilendirmede bulundu. Katılımcıların 15 ayrı takım halinde ticaret simülasyonuna katılacaklarını belirten Sn. Sak her takımın ayrı bir kullanıcı adı ve şifreyle sisteme bağlanacağını ve her takıma 4 çeyrekte de ticari dengesizliklerini yönetmeleri için ayrı ticari portföyler hazırlandığını ifade etti.

Takımların simülasyon ekibi tarafından hazırlanan ve takımlara dağıtılan farklı ticari portföylere göre piyasa işlemi gerçekleştireceklerini belirten Sn. Sak, arz ve talep gerçekleşmelerine etkilemesi beklenen senaryoların hazırlandığını ve bu senaryoların ticaret esnasında katılımcılara duyurularak işlem ve ticaret sayısında artış sağlanmasının, böylece farklı durumlarda farklı fiyat oluşumunun test edilmesinin de amaçlandığını ifade etti. Oyun bittikten sonra takımların sonuca ilişkin bilgilendirileceğini söyleyen Sn. Sak tüm katılımcılara başarılar diledi.

Önceki ve Sonraki Haberler