1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petgaz`ın hedefi LPG pazarında ilk 3

Petgaz`ın hedefi LPG pazarında ilk 3

Enerji Günlüğü - Karadeniz’in en büyük LPG ihracat terminaline sahip Oteko Grup, bir süre önce satın aldığı LPG sektörü oyuncusu Petgaz'ı pazarda...

Petgaz`ın hedefi LPG pazarında ilk 3

Enerji Günlüğü - Karadeniz’in en büyük LPG ihracat terminaline sahip Oteko Grup, bir süre önce satın aldığı LPG sektörü oyuncusu Petgaz'ı pazarda ilk üç arasına sokmayı hedefliyor.

Rusya dışında ilk yurtdışı yatırımını Türkiye'ye yapan ve ham petrol, akaryakıt ve LPG bazında ürünlerin demiryolu taşımacılığında pazar lideri konumundaki Oteko Grup’un, Türkiye’de satın aldığı Petgaz’ın LPG pazarındaki büyüme hedefleri düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Oteko Grup Başkanı Fernando Machinena, Petgaz’ın satın alınmasının Oteko Grup’un uluslararası arenada büyüme planları kapsamında gerçekleştirdiği ilk satın alma anlaşması olduğuna dikkat çekti. Anlaşma kapsamındaki faaliyetlerin yıllık yaklaşık 400 bin tonluk Tüpgaz, Toptan ve Otogaz tedarikini içerdiğini belirten Machineno, Petgaz’ın yaklaşık 200 çalışanla birlikte Türkiye’nin en büyük depolama hacimli Dörtyol Terminali’nde, toplam 64.000 m3 hacminde 15 adet LPG stoklama küresine sahip olduğunu anlattı.

İLK YERALTI DEPOLAMA TANKI

Machineno, "Türkiye’nin ilk yeraltı depolama tankı olma özelliğine sahip 4500 m3 stoklama kapasiteli İzmit Yarımca Terminali ve günlük toplam 220 ton/gün dolum kapasitesi olan Dörtyol ve Işıkkent tüp dolum tesisleri de Petgaz’a ait diğer tesislerdir. Bugün Petgaz, geniş bir dağıtım ağıyla 450 kadar Tüpgaz satış noktasına ve 63 adet otogaz istasyonuna ikmal vermektedir" diye konuştu.

TAMAN TERMİNALİ KRİTİK ÖNEMDE

Oteko Grup olarak ayda yaklaşık bir milyon tonluk ham petrol, fuel oil ve LPG ihracatı gerçekleştirdiklerini anlatan Machinena, 2015’te ise yılda 20 milyon ton ham petrol, fuel oil ve LPG ihracat gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Oteko Grup olarak Karadeniz’de inşasını tamamladıkları Taman Terminali'yle ilgili bilgiler veren Machineno, şunları söyledi: "Kısa bir süre önce Rusya’nın Karadeniz kıyısında ham petrol, akaryakıt ve LPG ihracatı için özel olarak tasarlanan son teknolojiyle donatılmış, buzlanmama özelliğine ve yüksek verimliliğe sahip olan Taman Terminali’nin inşaatını tamamladık. Ham petrol, akaryakıt ve LPG bazında faaliyet gösterecek olan bu terminalimiz, Bağımsız Devletler Topluluğu’ndaki 28.800 m3’lük stoklama kapasitesiyle en büyük LPG ihracat tesisi konumundadır. 2015’te Türkiye’nin yıllık LPG ihtiyacının bir milyon tonluk kısmını bu terminal üzerinden tedarik etmeyi hedefliyoruz. Bugünün rakamlarıyla bu miktar Türkiye’nin yıllık LPG ihtiyacının dörtte birine eşdeğerdir."

"EN VERİMLİ" TEDARİK ZİNCİRİ

Petgaz’ın satın alınmasıyla birlikte, Türkiye pazarını LPG alanındaki en verimli tedarik zinciriyle tanıştırmış olduklarını ifade eden Machinena, Türkiye’deki son kullanıcılar ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerindeki üreticiler için en verimli ve en maliyet etkin çözümleri sunduklarının altını çizdi.

YENİ YATIRIMLAR GELEBİLİR

Gelişen ekonomisi, Ortadoğu, Asya ve Avrupa’ya açılan kapılarıyla öne çıkan Türkiye’de yer almanın, Oteko için büyük önem taşıdığını vurgulayan Machinena, "Türkiye ekonomisine güveniyoruz. Türkiye’de yatırım yapmanın heyecanını yaşıyoruz. Türkiye, büyüme potansiyeli açısından Oteko Grup için her zaman çekici olmuştur. Türkiye’de Petgaz ile büyüyeceğiz. Önümüzdeki dönemde de Türkiye’de birtakım yeni yatırım fırsatlarını değerlendireceğiz" dedi.


PAZARDAN HIZLI BÜYÜYECEĞİZ

Petgaz Genel Müdürü Cem Önce de, Oteko ile birleşmenin, Petgaz'ı BDT’den yüksek kaliteli LPG’yi verimli ve güvenilir biçimde ithal etmek için en uygun şartlara sahip şirketlerden biri haline getirdiğini vurguladı. Önce, "Bundan böyle bu avantajımızı da kullanarak Tüpgaz, Otogaz ve Toptan satış anlamında pazar payımızı arttırmayı ve Türkiye’nin en önemli LPG tedarikçi firmalarından biri olmayı hedefliyoruz. Türkiye’de pazardan daha hızlı büyüyeceğiz" dedi.

TOPTAN LPG'DE 4'ÜNCÜ OYUNCU

Cem Önce, 74 adet Lisanslı Dağıtım Şirketi'nin faaliyet gösterdiği LPG sektöründe Petgaz'ın Tüpgaz segmentinde yüzde 5 pazar payıyla 4’üncü büyük firma olduğunu açıkladı. Önce, Türkiye’de 500 bineyakın aileye, yaklaşık 2 milyon kişiye ulaştıklarını ifade eden Cem Önce, "Petgaz olarak, Otogaz ve Toptan satış anlamında da Türkiye’nin en büyük 4-5 tedarikçisinden biriyiz. 2012 yılında Toptan LPG satışı olarak, 20 kadar ulusal/bölgesel LPG firmasına LPG tedariki sağlandı" dedi.

HEDEF, PAZARDA İLK 3'E GİRMEK

Petgaz Genel Müdürü Cem Önce, Petgaz'ın orta ve uzun vadede için en hızlı büyümeyi hedeflediği segment olarak toptan LPG satışını gösterdi. Önce, "2015 yılında Toptan LPG satışında Türkiye’nin ilk 3 markasından biri olmayı hedefliyoruz. Türkiye’de Dörtyol ve Rusya’nın Karadeniz kıyısında ise Taman gibi stratejik terminallere sahibiz. Türkiye’ye kaliteli ve verimli LPG tedariğini kısa sürede arttırmaya başlayacağız ve hedeflerimize ulaşacağız" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler