1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petkim 8 milyar dolarlık yatırım yapıyor

Petkim 8 milyar dolarlık yatırım yapıyor

Enerji Günlüğü - 2008'de özelleştirilerek Azeri Socar Grubu'na geçen Petkim Holding, 8 milyar dolarlık yatırıma imza atarak, son yılların en büyük...

Petkim 8 milyar dolarlık yatırım yapıyor

Enerji Günlüğü - 2008'de özelleştirilerek Azeri Socar Grubu'na geçen Petkim Holding, 8 milyar dolarlık yatırıma imza atarak, son yılların en büyük özel sektör yatırımını devreye almaya hazırlanıyor.

Ekonomist Dergisi'nde yeralan habere göre, bünyesinde 15 ana, yedi de yardımcı fabrika bulunan Türkiye’nin en büyük petrokimya tesisi Petkim Holding, beş ayrı program halinde toplam 8 milyar dolarlık yatırıma imza atacak.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, TANAP dışında, beş yıl içinde toplam 8 milyar doların üzerinde bir yatırımın gerçekleştirileceğini söyledi. Korkut, “Yatırımlar 5 yıl içinde gerçekleşecek. Böylece doğrudan 2 bin 500 yeni istihdam yaratacağız. Bizim bir kişiyi işe almamız da sektörde beş kişinin daha iş bulması anlamına geliyor” dedi.

Sadettin Korkut, özellikle STAR Rafinerisi’nin devreye girmesiyle cari açıkta 2.5 milyar dolarlık bir küçülme olacağını söyledi. Şu anda 2 bin 500 olan Petkim istihdamının 2018’e kadar 2 katına çıkacağını belirten Korkut, şu bilgileri verdi: “Petkim’de kapasite kullanım yaklaşımımız pazarın istediği ve bizim kâr edebileceğimiz ürünlerin üzerine yoğunlaşma şeklinde oluyor. Hiçbir zaman kapasitemizi tam kullanalım ama para kazanmayalım diye bir yaklaşımımız yok. Bu strateji tuttu ve üç dönemdir sürdürülebilir kâr açıklıyoruz.”

PETKİM'İN YATIRIMI NELERİ KAPSIYOR?

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, yatırım programını şöyle anlattı:

STAR Rafineri: Petkim Yarımadası’nda 2 bin 300 dönüm arazi üzerine kuruluyor. Toplam 5.5 milyar dolarlık bir maliyeti var, 6 milyar dolara da çıkabilir. Petkim’in hemen yanı başındaki komşu tesis olan Koç Holding’e ait Tüpraş’ın rakibi olarak yükselecek.

Socar Power ve RES: Petkim Yarımadası’nın en ucuna, 207 dönüm arazi üzerine kuruluyor. İthal kömür ve Petkim’in atık ürünleriyle 660 MW enerji sağlayacak.

Petkim Konteyner Limanı: İzmir’de yapılıyor. Yunanistan’daki Pire’ye rakip olacak. 2015’te devreye girecek yatırım, 1 milyar doları bulacak.

Önceki ve Sonraki Haberler