1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petkim Star Rafinerisi için 3.5 milyar dolarlık anlaşma

Petkim Star Rafinerisi için 3.5 milyar dolarlık anlaşma

Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, Aliağa'da kurulacak STAR rafinerisinin 4.8 milyar dolara malolacağını söyledi. Yavuz, Moody's'in not...

Petkim Star Rafinerisi için 3.5 milyar dolarlık anlaşma

Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, Aliağa'da kurulacak STAR rafinerisinin 4.8 milyar dolara malolacağını söyledi. Yavuz, Moody's'in not artırımının kullanacakları 3 milyar dolarlık kredinin maliyetini aşağı çekeceğini de vurguladı. Rafineri, 51 ay sonra devreye girecek. 

Azeri Socar tarafından Aliağa'ya kurulacak SOCAR Türkiye Ege Petrokimya Rafinerisi'nin (STAR) detay mühendislik, tedarik ve inşaatanlaşması, İstanbul'da imzalandı. Düzenlenen imza töreni ve basın toplantısına, SOCAR Dış Yatırımlar Sorumlusu ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz ve Tecnicas Reunidas CEO’su Juan Lladó katıldı. 

Anlaşmaya, İspanyol Tecnicas Reunidas liderliğinde Saipem (İtalya), GS Engineering (Güney Kore) ve Itochu (Japonya) firmalarının oluşturduğu konsorsiyum temsilcileri imza koydu.

3.5 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

İmza töreninde, SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi'nin (STAR) toplam yatırım tutarı da netleşti. SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, SOCAR olarak Türkiye'ye kuracakları STAR Rafinerisi'nin Türikye'nin ilk kimya endüstri parkı olacağınını vurguladı. İmzalanan detay mühendislik, tedarik ve inşaat anlaşmasının büyüklüğünün 3 milyar 456 milyon dolar olduğunu açıklayan Kenan Yavuz, STAR Rafinerisi yatırımının

finansman maliyeti hariç 4 milyar 350 milyon dolara malolacağını söyledi. Danışmanlık hizmetleri ve faiz bedelleriyle birlikte toplam tahmini yatırım tutarının 4.8 milyar dolara ulaşacağını aktaran Kenan Yavuz, "1.8 milyar dolar özkaynaklarla karşılayacağız. Yaklaşık 3 milyar dolarlık kısım da kredi yoluyla finanse edilecek" dedi.

KREDİ NOTU MALİYETİ DÜŞÜRECEK

Kenan Yavuz "Kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye gelmesi de çok güzel bir tesadüf oldu" dedi. Bugüne kadar yapılan çalışmalar için 185 milyon dolar harcadıklarını anlatan Yavuz, "Unicredit finansman danışmanımız olarak sürecin sonuna kadar bizimle birlikte olacak. Şu anda İspanya, İtalya, Amerika, Japonya ve Kore Eximbankları ile finansman konusunda süreci sonlandırmak üzereyiz. Moody's'in geçtiğimiz hafta Türkiye'nin kredi notunu artırması da finansman maliyetlerine olumlu yansıyacak" diye konuştu. 

"Rafineri için taksimetre çalışmaya başladı" diyen Kenan Yavuz, tesislerin 51 ay sonra üretime geçeceğini belirtti. 43'üncü ayın sonunda start-up deneme çalışmalarına başlanacağını, 48'inci ay ile 51'inci ay arasında ise performans testlerinin yapılacağını kaydetti. 

TÜRK AZERİ KARDEŞLİĞİNİN GÖSTERGESİ

SOCAR Dış Yatırımlar Sorumlusu Vagif Aliyev de törende yaptığı konuşmada, "SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi sadece bir yatırım projesi olmayıp Azerbaycan ve Türkiye'nin kardeşliğinin, strateji birliğinin de göstergesi" diye konuştu. Aliyev, kurulacak tesislerin sadece bir rafineri olmakla kalmayıp, aynı zamanda ciddi bir lojistik merkezi konumuna sahip olacağını vurguladı. 

Petkim özelleştirmesiyle ivme kazanan Türk-Azeri stratejik ortaklığının STAR Rafinerisi, petrokimya, enerji, lojistik projeleri ve Trans Anadolu Gaz Boru Hattı TANAP ile daha büyük bir güç kazanacağını vurguladı.

10 MİLYON TONLUK İŞLEME KAPASİTESİ

Star Rafinerisi'nin yıllık işleme kapasitesi 10 milyon ton olarak planlandı. Rafineri, Ural, Azeri Light ve Kerkük gibi çeşitli ham petrol türlerinin işlenebileceği şekilde dizayn edilecek. Petkim Yarımadası'ndaki yaklaşık 2300 metrekarelik bir alana inşa edilecek Star Rafinerisi, tam kapasiteyle üretime geçtiği zaman yılda 4 milyon 900 bin ton Ultra Düşük Kükürtlü Motorin, 1 milyon 300 bin ton Nafta, 457 bin ton Karışık Ksilen, 1 milyon 630 bin ton Jet Yakıtı, 260 bin ton LPG, 525 bin ton Reformat, 692 bin ton Petrokok ve 159 bin ton Kükürt üretecek.

Toplam 63 tankın yer alacağı Star Rafinerisi, yaklaşık 1 milyon 640 bin metreküplük depolama kapasitesine sahip olacak.

TECNICAS REUNIDAS STAR'IN ÖZEL BİR KONUMU VAR

Star Rafinerisi'ni üstlenen konsorsiyumun lideri İspanyol Tecnicas Reunidas CEO'su Juan Llado da törende bir konuşma yaptı. Küresel krizin, rafineri gibi dev yatırımlar için erteleme, öteleme ve iptal nedeni olduğunu hatırlatan Llado, bütün olumsuzluklara rağmen Star yatırımının devam ettiğine dikkat çekti. Star'ın Türkiye'deki özel konumu nedeniyle her zaman verimli bir yatırım olma özelliğini koruduğunu anlatan Llado, "Çalışmanın başarılı bir şekilde tamamlanması için söz veriyoruz. Dört farklı ülke şirketinden oluşan konsorsiyum, bu yatırımın en önemli sürecinde SOCAR ile işbirliği yapmaktan son derece memnun" dedi. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler