1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PetroChina’nın Venezuela ile ortak petrol yatırımı tehlikede

PetroChina’nın Venezuela ile ortak petrol yatırımı tehlikede

Enerji Günlüğü - Çinli PetroChina, Venezuela kamu petrol şirketi PDVSA’nın son birkaç yıldaki kötüleşen mali durumu nedeniyle ortak rafineri ve petrokimya...

PetroChina’nın Venezuela ile ortak petrol yatırımı tehlikede

Enerji Günlüğü - Çinli PetroChina, Venezuela kamu petrol şirketi PDVSA’nın son birkaç yıldaki kötüleşen mali durumu nedeniyle ortak rafineri ve petrokimya yatırımından vazgeçeceği kaydedildi.

Çin kamu petrol şirketi PetroChina’nın, Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA ile birlikte Çin'de kurmayı planladığı rafineri ve petrokimya yatırımında PDVSA ile ortaklıktan vazgeçeceği bildirildi. Reuters’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, kararın ABD'nin PDVSA'ya uyguladığı ambargo ile ilgisi yok. Karar Venezuela kamu petrol şirketi PDVSA’nın son birkaç yıldaki kötüleşen mali durumu nedeniyle alındı.

Yaklaşık 10 milyar dolarlık söz konusu projede PDVSA'nın %40'lık payı bulunuyor. Çin’in Güney Bölgesi Guangdong'un Jieyang şehrinde gerçekleştirilecek proje için PetroChina ve PDVSA, 2011 yılında çevre onayını almıştı. 2021 yılının sonlarında üretime başlaması öngörülen tesiste başlangıçta günde 400 bin varil Venezuela ham petrolünün işlenmesi planlanıyordu. Daha sonra proje genişletilerek petrokimya üretiminin yapılması da planlanmıştı.

Dünyanın en büyük petrol ithal eden ülkesi olan Çin, Venezuela petrolünün Asya’daki en büyük ikinci satın alıcısı konumunda. Çin Venezuela’ya petrol karşılığı 50 milyar dolar borç vermişti. 

 
Önceki ve Sonraki Haberler