1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol anlaşmaları Iraklı Kürtlere bağımsızlık getirecek

Petrol anlaşmaları Iraklı Kürtlere bağımsızlık getirecek

Enerji Günlüğü - Independent gazetesi yazarı Patrick Cockburn, Kuzey Irak'taki ekonomik gelişimi kaleme aldığı yazısında Türkiye ve Kuzey Irak bölgesel...

Petrol anlaşmaları Iraklı Kürtlere bağımsızlık getirecek

Enerji Günlüğü - Independent gazetesi yazarı Patrick Cockburn, Kuzey Irak'taki ekonomik gelişimi kaleme aldığı yazısında Türkiye ve Kuzey Irak bölgesel yönetimi arasında imzalanan petrol boru hattı anlaşmasının önemine dikkat çekti. “Ölümden Dolarlara: Irak'ın Kürtleri nasıl zengin oldu” başlıklı yazıda, Kuzey Irak'ın kendisini Ortadoğu'nun yeni ekonomik kaplanı olarak sunduğu ve ülkenin geri kalanına kıyasla görünür bir zenginlik içinde olduğuna vurgu yapıldı. Bölgenin zenginliğinin temelinde 50 ila 60 yabancı petrol şirketinin yatırımları olduğunu aktaran Cockburn, bu şirketlerin Irak'ın geri kalanında bulamadıkları şartları, güvenliği ve hükümet desteğini burada bulduklarını kaydetti.

Irak hükümetinin, kuzeydeki bu yabancı petrol yatırımlarına rağmen petrolü taşıyacakları boru hattı olmadığı için rahat olduklarını belirten Cockburn, ancak şimdi bölgesel hükümet ve Türkiye arasında imzalanan boru hattı anlaşması nedeniyle durumun değiştiğini yazıyor. Cockburn "Bu, yıllardır maruz kaldıkları savaş, etnik temizlik ve soykırımdan sonra, sayısı beş milyonu bulan Iraklı Kürtlere ilk defa ekonomik ve siyasi bağımsızlık verecek" diye yazdı. Ancak yazar, bununla birlikte Türkiye'nin Bağdat'la karşı karşıya gelmek istemeyebileceğini de belirterek, “Kuzey Irak şimdilik cennet gibi görünse de etrafında yaşananlar düşünüldüğünde şiddetin çok uzak olmayabilir” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler