1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol ‘boğa piyasası’na girdi

Petrol ‘boğa piyasası’na girdi

Enerji Günlüğü – OPEC’in üretimi dondurma kararı beklentisiyle Batı Teksas türü ham petrol (WTI) üç haftadan kısa bir süre içinde ayı piyasasında...

Petrol ‘boğa piyasası’na girdi

Enerji Günlüğü – OPEC’in üretimi dondurma kararı beklentisiyle Batı Teksas türü ham petrol (WTI) üç haftadan kısa bir süre içinde ayı piyasasında çıkıp boğa piyasasına girdi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) üretimi dondurmaya yönelik bir karar alacağı beklentisi, petrol fiyatını varil başına 50 dolar civarına itti ve para yöneticilerini de fiyatlarda düşüş görüleceği beklentisi ile açtıkları kısa pozisyonlarını kapatmaya teşvik etti. ABD’nin gösterge petrolü Batı Teksas türü ham petrol (WTI) üç haftadan kısa bir süre içinde ayı piyasasında çıkıp boğa piyasasına girdi.

OPEC’in eski başkanı ChakibKhelil,  “En büyük üyelerinin son hızla sondaj yapmasından dolayı üretimi dondurma kararı almaya ilerliyor. Suudi Arabistan, İran, Irak ve OPEC üyesi olmayan Rusya maksimum kapasitede veya yakında petrol üretimi gerçekleştiriyor” dedi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih ise görüşmelerden piyasayı istikrara kavuşturacak bir karar çıkabileceğini belirtti.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CTFC) verilerine göre;Hedge fonları WTI petrolde kısa pozisyon sayısını 16 Ağustos’ta sona eren haftada 56 bin 907 azaltarak fiyatlarda düşüş beklentisi ile açılan pozisyonlarda 2006’dan bu yana en büyük gerilemenin yaşanmasını sağladı. Vadeli petrol kontratları verinin oluşturulduğu haftada yüzde 8,9 yükselerek varil başına 46,58 dolara ulaştı ve Pazartesi günü 48,04 dolardan işlem gördü. WTI petrol, 2 Ağustos’taki dip seviyesinden yüzde 20’den fazla değer kazanarak boğa piyasasına girmiş oldu.

RUSYA’DAN OLUMLU MESAJ

OPEC üyeleri, gelecek ay Cezayir’de gerçekleştirilecek olan Uluslararası Enerji Forumu’nda piyasa koşullarını tartışma fırsatı bulacak. Öte yandan Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, ülkenin üretimi dondurmaya açık olduğu açıklamasını yaptı.

Petrol üretiminin dondurulmasına yönelik Nisan ayında yapılan müzakereler, Suudi Arabistan’ın İran’ın katılımı olmadan kararı onaylamayacağını belirtmesinin ardından sonuçsuz kalmıştı. İran, nükleer programı dolayısıyla uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılmasının Ocak ayında ardından petrol ihracatı güçlendirmeye çalışıyor. OPEC’in verilerine göre Suudi Arabistan Temmuz ayında günlük 10,67 milyon varil ile üretimini rekor seviyeye yükseltti.

Diğer taraftan ABD’de petrol ve akaryakıt stoklarının düşüş göstermesi geçen hafta piyasayı destekledi. ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA) verilerine göre; ham petrol stokları 12 Ağustos itibarıyla 2,51 milyon varil geriledi. Akaryakıt stokları ise aynı dönemde 2,72 milyon varil düşüş kaydetti. Ancak hem ham petrol hem de akaryakıt stokları düşüşlere rağmen mevsimsel olarak rekor yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürüyor.

Para yöneticilerinin WTI petroldeki kısa pozisyonları 163 bin 232 kontrata geriledi. Petrol fiyatlarında yükseliş görüleceği beklentisi ile açılan uzun pozisyonlar ise yüzde 0,1 arttı. Net uzun pozisyonlar yüzde 56 ile Temmuz 2010’dan bu yana en büyük yükselişi kaydetti.

Güneş DOĞAN

Önceki ve Sonraki Haberler