1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol boru hatlarının güvenliği için işbirliği

Petrol boru hatlarının güvenliği için işbirliği

Enerji Günlüğü - ASELSAN, AeroVironment ve ALTOY petrol boru hatlarının güvenliği için işbirliği yaptı.ASELSAN, insansız uçan sistemler alanında lider...

Petrol boru hatlarının güvenliği için işbirliği

Enerji Günlüğü - ASELSAN, AeroVironment ve ALTOY petrol boru hatlarının güvenliği için işbirliği yaptı.

ASELSAN, insansız uçan sistemler alanında lider AeroVironment (AV) ve bir bölümü AV’ye ait ortak girişim firması olan ALTOY petrol boru hatları için insansız uçan sistem bazlı kapsamlı bilgi hizmetleri sunmak için işbirliği başlattı. Böylece AV, Kuzey Amerika’daki petrol sahasının güvenliği için geliştirdiği mini insansız uçan sistem Puma AE ile ASELSAN'ın sağladığı elektro-optik kamera veya LİDAR (Light Detection and Ranging) yardımıyla toplanan görüntüler kullanılarak üç boyutlu harita ve coğrafi bilgi sistemi oluşturacak.

ASELSAN ile AeroVironment arasında daha önce sivil ve askeri aviyonik, elektronik ve elektro-optik sistemler ile algılayıcılar ve haberleşme sistemleri konularında planlanan işbirliği kapsamında imzalanmış olan ‘Mutabakat Muhtırası’nın kapsamı güvenlik ve enerji sistemlerini de içerecek şekilde genişletildi.

Ayrıca ASELSAN, AeroVironment firmasının Alaska’daki petrol boru hatlarını gözleyen insansız uçan sistemlerde kullanacağı ileri teknoloji sensörü teslim etti.

LİDAR (lazer ile çalışan hassas mesafe ölçme sensörü) Sisteminin teslimi ve Mutabakat Muhtırasının kapsamının genişletilmesi nedeniyle AV firmasının Los Angeles’te bulunan tesislerinde bir tören düzenlendi. Törende imzalar ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Canpolat, AV Yönetim Kurulu Başkanı Tim Conver ve ALTOY Genel Müdürü Halit Yılmaz tarafından atıldı.

Bu muhtıra ile AV ürünü Global Observer Yüksek İrtifa İnsansız Uçan Sistemi için istihbarat, keşif ve gözetleme amacıyla ihtiyaç duyulan sensörler, elektro-optik kameralar, aviyonik sistemler ve haberleşme sistemleri alanında ASELSAN ile AV işbirliği yapacak. ALTOY ve AV firmaları güvenlik sistemleri kapsamında özellikle boru hattı güvenliğine yönelik Mini İnsansız Uçan Sistem kullanımını içeren bir çözüm üzerinde çalışıyor. Ayrıca ASELSAN'ın geliştirmekte olduğu ulaşım ve elektrikli araç sistemlerinde kullanılacak ileri teknoloji yakıt sistemleri konusunda da ortak çalışma yapılacak.

PETROL SAHASI GÜVENLİĞİ İÇİN HARİTA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ 

AV, küresel bir enerji firmasının Kuzey Amerika’nın en geniş petrol sahası olan Prudhoe Körfezi, Alaska’da yaptığı sondaj çalışmalarının daha emniyetli, verimli ve etkin bir şekilde yürütebilmesi için geliştirdiği mini insansız uçan sistem Puma AE tarafından elektro-optik kamera veya LİDAR (Light Detection and Ranging) yardımıyla toplanan görüntüler kullanılarak üç boyutlu harita ve coğrafi bilgi sistemi oluşturacak. AV firmasının söz konusu çözümü kapsamında kullanılacak LİDAR (lazer ile çalışan hassas mesafe ölçme sensörü) sistemi de ASELSAN tarafından sağlandı.

Alaska’nın Prudho Körfezinde kullanılacak faydalı yük, petrol sahalarının hassas hacimsel ölçümleri ve topografik analizleri de dahil olmak üzere, yollar, paletler, boru hatları gibi yüzey bilgilerinin 3-boyutlu bilgisayar modellerinin oluşturulmasına yönelik görüntüler ve sayısal veri sağlayacak.

İNSANSIZ UÇAN SİSTEM İLK KEZ SİVİL AMAÇLI KULLANILACAK

ASELSAN’ın da dahil olduğu AV firmasının bu çözümü, ABD’nin ‘Federal Aviation Administration’ (FAA) onayı ile ilk sivil İnsansız Uçan Sistem uygulaması özelliğini taşıyor. İnsansız Uçan Sistem kullanılarak üç boyutlu haritalama ve coğrafi bilgi sistemi oluşturulacak.

Önceki ve Sonraki Haberler