1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol devlerine Kazakistan’dan çevre davası

Petrol devlerine Kazakistan’dan çevre davası

Kazakistan Çevre Bakanlığı, Kashangan petrol sahası işleten şirketlere karşı açtığı 5 milyar dolarlık çevre davasının reddedilmesi nedeniyle kararı temyize götürdü.

Petrol devlerine Kazakistan’dan çevre davası

Enerji Günlüğü - Shell, Eni, TotalEnergies ve ExxonMobil'in de aralarında bulunduğu bir gruba aşırı sülfür birikimi ve diğer çevre sorunları nedeniyle dava açan Kazakistan, davanın mahkeme tarafından reddedilmesi üzerine temyize gitti.

Kazakistan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Yerlan Nysanbayev, Kazakistan Çevre Bakanlığı'nın Kashagan petrol sahasının işletmecisine karşı açtığı 5 milyar dolarlık davanın mahkeme tarafından reddedilmesi üzerine temyize gittiğini açıkladı. 

Bakanlık Mart ayında sahanın işletmecisi olan Shell, Eni, TotalEnergies ve ExxonMobil'in de aralarında bulunduğu bir gruba aşırı sülfür birikimi ve diğer çevre sorunları nedeniyle dava açtı. Astana hükümeti ayrıca Kashagan’ı işleten ortaklık şirketlerine ve Karachaganak gaz kondensat sahasını geliştiren şirketlere karşı uluslararası tahkim davası açtı. Hükümet, şirketleri maliyetleri şişirmek ve böylece üretim paylaşım anlaşmaları kapsamında devlet bütçesine yapılan ödemeleri en aza indirmekle suçladı. 

Önceki ve Sonraki Haberler