1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol fiyatına İran darbesi!

Petrol fiyatına İran darbesi!

Enerji Günlüğü - Önde gelen petrol üreticilerinin, üretim kısıtı için düzenlediği Doha Zirvesi’nde anlaşmaya varamaması, petrol fiyatlarını hızla...

Petrol fiyatına İran darbesi!

Enerji Günlüğü - Önde gelen petrol üreticilerinin, üretim kısıtı için düzenlediği Doha Zirvesi’nde anlaşmaya varamaması, petrol fiyatlarını hızla aşağı düşürdü. 

Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatları, son iki ayın en hızlı düşüşünü yaşıyor. Bu fiyat düşüşün arkasında, dünyanın önde gelen ham petrol üreticisi ülkelerin, Katar’ın başkenti Doha’daki Zirvesi’nin sonuçları var. 

Doha Zirvesi’nde, petrol fiyatlarında son 1.5 yıldan bu yana devam eden düşüşün önüne geçmek ve fiyatların toparlanmasını sağlamak isteyen ülkelerin, aylık petrol üretim miktarını düşürme, en azından sabitleme konusunda anlaşmaya varmaları hedefleniyordu. 

Ancak Zirve’de Rusya’nın başını çektiği bu istek kabul görmedi. Bunun etkisiyle uluslararası ham petrol fiyatlarında hızlı bir düşüş gözlendi. Fiyatlardaki gerileme, son iki ayın en sert düşüşüne işaret ediyor. 

Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 7’ye yakın gerileme gösterdi ve varil başına 38 dolara indi. Geçen haftayı 44.05 dolardan kapatan Brent tipi petrol fiyatları ise 42 dolar seviyesine gerilemiş durumda.  

NEDEN ANLAŞAMADILAR? 

Katar Zirvesi’nden neden bir anlaşma çıkmadığını ise Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak açıkladı. Novak, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin, toplantıya katılmayan İran dahil tüm OPEC ülkelerinin anlaşmaya dahil olması gerektiği yolundaki ısrarından dolayı görüşmelerin çıkmaza girdiğini söyledi. 

PETROL ÜRETİCİLERİ ÜRETİMİ KISMADA ANLAŞAMADI

Önceki ve Sonraki Haberler