1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol fiyatları haftaya dalgalı seyirle başladı

Petrol fiyatları haftaya dalgalı seyirle başladı

ABD’de iki bankanın iflasının yarattığı endişeyle haftaya yükselerek başlayan Brent petrolü fiyatları, 81,76 dolar/varil seviyesine geriledi.

Petrol fiyatları haftaya dalgalı seyirle başladı

Enerji Günlüğü - ABD'de Silikon Vadisi Bankası ve ardından Signature Bank’ın iflası ardından Brent petrol fiyatı varil başına 83,48 dolara kadar yükseldi. Ardından geri çekilen fiyatlar şu sıralarda 81,76 dolardan işlem görüyor.

ABD’de girişim sermayesi destekli şirketlerin desteklediği teknoloji girişimlerinin %50'sinin birlikte çalıştığı Silikon Vadisi Bankası (SVB), artan faiz oranları nedeniyle yatırım yaptığı ABD hazine tahvilleri ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin satışında 1,8 milyar dolar kaybetti. Hisseleri %60 düşen bankaya, sigortalı mevduatların korunması amacıyla ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) tarafından kayyum atandı. SVB'nin iflası, Lehman Brothers'ın iflas ettiği 2008 küresel finansal krizinden bu yana ABD'de kayıtlara geçen en büyük banka iflası olarak değerlendiriliyor. SVB’nin ardından Signature Bank da iflas etti.

Petrol fiyatları da, Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın ani çöküşünün ardından doların zayıflamasıyla haftanın ilk gününde varil başına 83,48 dolara kadar yükseldi. ABD yönetiminin ABD ekonomisini korumak için 'kararlı çabalar' sözü vermesinin ardından daha fazla fiyat düşüşü sınırlı kaldı. Günün ilerleyen saatlerinde ise fiyatlarda geri çekilme yaşandı.

Şu sıralarda brent petrolün varil fiyatı Cuma günü kapanışına göre %1,23 azalarak 81,76 dolardan işlem görüyor. Amerikan Batı Teksas (WTI) petrolü ise 75,70 dolar/varilden işlem görüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler