1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol haftayı zirve ile kapattı

Petrol haftayı zirve ile kapattı

Rusya’nın petrol üretiminin azaltılması için OPEC+'daki ortakları ile anlaşması ardından petrol fiyatları son 7 ayın zirvesine çıktı.

Petrol haftayı zirve ile kapattı

Enerji Günlüğü - Brent Petrolü haftayı 88,4 dolar/varil ile kapatarak son 7 ayın zirvesine çıktı. 

Üst üste 2 haftadır haftayı düşüşle kapayan petrol fiyatları 1 Eylül 2023 tarihinde sona eren haftayı yükselişle kapadı. Moskova’nın OPEC+ ile yeni arz kesintileri üzerine bir anlaşmaya varması sonucunda petroldeki üretim düşüklüğünün yıl sonuna kadar devam etmesine yönelik beklentiler ham petrol üzerinde pozitif bir etkiye sebep oldu. Önümüzdeki hafta Rusya’nın üretimi daha fazla kısması bekleniyor.

Yaşanan bu gelişmelerin etkisiyle Brent Petrolü haftayı 88,4 dolar/varil ile kapatarak son 7 ayın zirvesine çıktı. Fiyatlar son bir haftada %4,8 oranında artış kaydetti. 

RUSYA OPEC+ ORTAKLARI İLE ANLAŞTI

Dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı olan Rusya’nın petrol üretiminin azaltılması için OPEC+'daki ortakları ile anlaşması bu artışta belirleyici oldu. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Rusya'nın OPEC+'daki ortaklarıyla petrol ihracatını azaltma konusunda anlaştığını ve yeni ana parametreleri önümüzdeki hafta açıklayacağını söyledi. 

Rusya, mevcut OPEC+ üretim azaltımlarına ek olarak Suudi Arabistan ile birlikte üretim ve ihracatını azaltıyor, dolayısıyla Moskova'dan gelen sinyal her iki ülkenin de bu gönüllü kesintileri Ekim ayına kadar uzatabileceğini gösteriyor. 

SUUDİ ARABİSTAN’IN GÖNÜLLÜ KESİNTİSİNİ SÜRDÜRMESİ BEKLENİYOR

Analistler ayrıca Suudi Arabistan'ın günlük 1 milyon varillik gönüllü petrol kesintisini Ekim ayında da devam ettirmesini bekliyor. Suudi Arabistan, gönüllü kesintiyi Eylül ayına uzatmış ve enerji bakanlığı bunun "uzatılabileceğini veya uzatılıp derinleştirilebileceğini" ifade etmişti. 

ABD PETROL ÜRETİMİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Öte yandan ABD ekonomisi direncini koruyor.  ABD petrol üretimi Covid-19 salgını başından bu yana en yüksek seviyeye geldi. Haziran ayında ülkenin petrol üretimi günde 12,8 milyon varil oldu. Teksas Eyaleti’nin bu üretimdeki payı 5.5 milyon milyon varil olarak gerçekleşerek son 18 yılın zirvesine çıktı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler