1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol kuyuları için ‘borlu çimento’ üretilecek

Petrol kuyuları için ‘borlu çimento’ üretilecek

Enerji Günlüğü - Yapımına yazın başlanacak olan bor katkılı çimento, petrol kuyuları, nükleer santral yapımında kullanılacak. Türkiye’de en fazla...

Petrol kuyuları için ‘borlu çimento’ üretilecek

Enerji Günlüğü - Yapımına yazın başlanacak olan bor katkılı çimento, petrol kuyuları, nükleer santral yapımında kullanılacak. Türkiye’de en fazla bor madeni rezervine sahip Kütahya’nın Emet ilçesinde, bor katkılı çimento üretilecek. Fabrikanın yapımına yazın başlanıyor. Fabrikanın yapımını üstlenen Borçim Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Kemal Yıldırım, Emet’in Ovacık mevkisine kurulacak fabrikayla, yıllık 1 milyon 155 bin ton, diğer çimentolora göre yüzde 25 daha sağlam bor katkılı çimento üreteceklerini belirtti.

KAOLEN MADENİNDEN YÜZDE 85 DAHA KALİTELİ

Türkiye ve dünyada ilk kez Türk tipi bor katkılı çimento üreteceklerini vurgulayan Yıldırım, "Kütahya çevresinde bulunan kaolen madeninden yüzde 85 daha kaliteli beyaz çimento üretimiyle Türkiye, dünyada söz sahibi olacak.Yıllık 1 milyon 155 bin ton portland çimento üretmeyi hedefliyoruz. Bu çimento üretiminde klinker kullanılacak. Fabrikayı yerli ortaklarımızla yapacağız. Borlu çimentodan ilk etapta 150 bin ton üretim yapacağız" dedi.

PETROL KUYULARI VE NÜKLEER SANTRALDE KULLANILACAK

Bor katkılı çimentonun,Türkiye Bor Enstitüsü (BOREN) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ortak projesi olarak 2006 yılında Ordu’da toplam 2 kilometrelik bir yola yapılıp sonuçlarına bakıldığını belirten Yıldırım, "Şimdiye kadar bu yolda hiç deforme olmamış. Bor katkılı çimento özellikle petrol kuyularının yanında, otoyol, kütle beton olarak baraj, nükleer santral, depo ve viyadük yapımında kullanılacak. Bor katkılı çimento, diğer çimentolara göre yüzde 25 daha sağlam ve mukavemetlidir”dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler