1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol lisansı sahipleri LPG ithal edebilecek

Petrol lisansı sahipleri LPG ithal edebilecek

Enerji Günlüğü - TBMM'ye sunulan torba yasa teklifi kabul edilirse Petrol Piyasası Kanunu kapsamındaki işleme lisansı sahipleri de piyasa faaliyetine konu...

Petrol lisansı sahipleri LPG ithal edebilecek

Enerji Günlüğü - TBMM'ye sunulan torba yasa teklifi kabul edilirse Petrol Piyasası Kanunu kapsamındaki işleme lisansı sahipleri de piyasa faaliyetine konu etmemek ve münhasıran petrokimya üretiminde kullanmak kaydıyla LPG ithal edebilecek.

Petrol piyasası, ormanlar ve jeotermal kaynaklar ile ilgili "torba teklif", AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ve çok sayıda milletvekilinin imzası ile TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Petrol piyasası, ormanlar ve jeotermal kaynaklar ile ilgili bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne göre, Petrol Piyasası Kanunu kapsamındaki işleme lisansı sahipleri de piyasa faaliyetine konu etmemek ve münhasıran petrokimya üretiminde kullanmak kaydıyla LPG ithal edebilecek.

JEOTERMAL KANUNUNDA KURUL TANIMI

Kanun teklifinde Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu'na "Kurul" tanımı ekleniyor ve kurulun hangi anlamda kullanılacağı ile görevinin hangi çerçevede olacağı konusu düzenleniyor. Buna göre, kurul; Kalkınma Bakanının başkanlığında oluşturulan jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme faaliyetleri ile diğer yatırımların kamu yararı açısından önceliğini ve önemini tespit edecek.

Kurul, Kalkınma Bakanının başkanlığında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, diğer yatırımcı kurum ya da kuruluşun bağlı olduğu bakan/bakanlar ve yatırım kararına onay veren kurumun ilgili olduğu bakan olmak üzere asgari beş kişiden oluşacak.

KAMU YARARI KARARININ ALINMASI

Kaynak arama ve işletme ruhsatlarında, jeotermal ruhsatlar ile maden ruhsatlarının çakışması halinde, ülke ekonomisi ve kamu yararı doğrultusunda kaynağın önceliğine göre Kurul tarafından kamu yararı kararı alınacak. Jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme faaliyetleri ile devlet ve il yolları, otoyollar, demir yolları, havaalanı, liman, baraj, enerji tesisleri, maden petrol doğalgaz işletmeleri, su isale hatları gibi kamu yararı niteliği taşıyan yatırımların birbirlerini engellemesi, faaliyetin yapılamaz hale gelmesi durumunda jeotermal kaynak ve doğal mineralli su arama ve işletme faaliyetleri ve yatırımla ilgili karar, Kurul tarafından verilecek.

Kurul tarafından gerekli görülmesi halinde hazırlatılan rapor, danışmanlık ücretleri, yolluk, gündelik ve benzeri tüm harcamalar yatırımcı tarafından karşılanacak. Ayrıca, yatırımlar nedeniyle Kurul kararı ile faaliyeti engellenen veya kısıtlanan tarafın yatırım giderleri, lehine karar verilen tarafça tazmin edilecek.

KARMAŞIK SÖZLEŞMELER GÜNCELLENİYOR

Teklifle, Kamu Özel İşbirliği projelerinin kolaylıkla sona erdirilmemesi, sona erdirilmesi durumunda ortaya çıkabilecek kamu zararının oluşmaması ve uluslararası nitelikte ve büyük ölçekli olan bu projelerin sona erdirilmesinin hizmetler ve maliyette ortaya çıkan zararın yanı sıra, uluslararası piyasada ülke adına güven ve yatırımcı kaybına sebebiyet vermemesi amacıyla düzenleme yapılıyor. Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanması, yüksek bütçeli olup uzun vadeye dayanması sebebiyle projelerin temelini oluşturan karmaşık sözleşmeler, gelişen hal ve durumlar için gözden geçirilip güncelleniyor.

ÖNCE YAPILAN SÖZLEŞMELERE DE UYGULANACAK

Buna göre, sözleşmelerde yapılacak değişikliklere ilişkin hüküm, ilgili kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan sözleşmelere de uygulanacak. Ayrıca bu kapsamda yapılan işlerin önemi ve yüksek maliyeti dikkate alınarak idari yargı mercilerince verilecek kararlar çerçevesinde ihale tümüyle iptal edilmeksizin, ihale dokümanı ve sözleşmelerde kararların gerektirdiği düzenlemeler yapılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler