1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol üreticilerinden fiyatları arttıracak karar

Petrol üreticilerinden fiyatları arttıracak karar

Suudi Arabistan, Irak, Cezayir, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt, Mayıs ayından itibaren petrol üretiminde OPEC+ ülkeleriyle koordinasyon halinde kesintiye gidecek.

Petrol üreticilerinden fiyatları arttıracak karar

Enerji Günlüğü - OPEC+ üyeleri Mayıs ayından itibaren günlük üretimi gönüllü olarak 1,15 milyon varil kısma kararı aldı. Kararın ardından petrol fiyatları arttı.

OPEC+ ülkeleri önemli ekonomik ve büyük olasılıkla siyasi değerlendirmeleri yansıtan sürpriz bir karar aldı. Suudi Arabistan, Irak, Cezayir, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Kuveyt, Mayıs ayından itibaren yıl sonuna kadar OPEC+ ülkeleriyle koordinasyon halinde petrol üretiminde kesintiye gitme kararı aldılar. 

Yapılan açıklamalara göre, Suudi Arabistan Mayıs ayından yıl sonuna kadar günlük petrol üretimini 500 bin varil; Irak 211 bin varil; BAE 144 bin varil; Kuveyt 128 bin varil; Cezayir 48 bin varil ve Umman 40 bin varil kesintiye gidecek. Rusya’nın da daha önce duyurduğu Temmuz ayında petrol üretiminde günlük 500 bin varil kesinti yapma kararı ile birlikte OPEC+ ülkelerinin günlük petrol üretimi kesintisi 1,5 milyon varili aşacak.

OPEC+ ülkeleri, 5 Ekim 2022'deki toplantıda, günlük petrol üretimini Kasım 2022'den itibaren günlük 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

PETROL FİYATLARINDA ARTIŞ

OPEC+'nın üretim kısıntısı kararı, petrol fiyatlarını ve fiyat tahminlerini yükseltti. Kararın ardından petrol fiyatları 5 dolar artarak, 83,5 dolar seviyesine yükseldi.

Goldman Sachs, Brent petrolü için Aralık 2023 tahminini 5 dolar artırarak 95 dolar/varil seviyesine çıkardı. Üretim kısıntısının petrol fiyatlarını yüzde 7 artırabileceğini belirten Goldman Sachs, Suudi Arabistan ve OPEC+'nın petrol gelirlerine daha büyük katkı yapacağını da savundu. 

Pickering Energy Partners da OPEC+ üreticilerinin arzı kısma kararlarının küresel petrol fiyatlarını 10 dolara kadar artırabileceğini öngördü.  Housten merkezli bir yatırım şirketi olan Pickering Energy Partners'ın eş kurucusu Dan Pickering, "Üretim kısıntısı fiyatları anlamlı şekilde güçlendirecek" dedi.    

JPMorgan da Brent petrolü için 2023 ikinci çeyrek ortalama fiyat beklentisini 89 dolar olarak korurken, dördüncü çeyrek beklentisini 94 dolara çıkardı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler