1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol üretim kısıntısı Nisan’da da devam edecek

Petrol üretim kısıntısı Nisan’da da devam edecek

OPEC ve müttefiklerinin oluşturduğu OPEC+, petrol üretim kısıntısının Nisan ayında da devam etmesine karar verdi.

Petrol üretim kısıntısı Nisan’da da devam edecek

Enerji Günlüğü - OPEC ve müttefiklerinin oluşturduğu OPEC+, petrol üretim kısıntısının Nisan ayında da devam etmesine karar verdi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) Rusya öncülüğündeki müttefikleriyle dün gerçekleştirdiği OPEC+ toplantısından üretim kesintilerini Nisan ayına kadar mevcut seviyelerde tutma kararı çıktı. OPEC+, uyguladıkları üretim kısıntısını Rusya ve Kazakistan'a tanınan küçük muafiyetlerle birlikte Nisan ayında da devam ettirme kararı aldı. 

SUUDİ ARABİSTAN GÖNÜLLÜ ARZ KISINTISINI UZATACAK

Suudi Arabistan ise Şubat ve Mart ayları için aldığı üretimini gönüllü olarak 1 milyon varil/gün azaltma kararını uzatacağını, üretim azaltımının kademli olarak ne zaman sona erdireceğine önümüzdeki aylarda karar vereceğini duyurdu. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman yaptığı açıklamada, "Herkes üretim kısıntısını devam ettirecek. 1 milyon varil/gün gönüllü üretim kısıntımızı ne zaman sona erdireceğimize birkaç ay içinde karar vereceğiz" dedi.

Varılan anlaşmaya göre, Mart ayında Suudi Arabistan'ın gönüllü kısıntısı ile birlikte 8 milyon varil/gün olan OPEC+ arz kısıntısı, Nisan ayında sadece 150 bin varil/gün azaltılacak. 

RUSYA VE KAZAKİSTAN ÜRETİMİ ARTTIRACAK

Nisan ayında Rusya üretimini 130 bin varil/gün ve Kazakistan 20 bin varil/gün arttıracak. Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Aleksander Novak, OPEC+'nın piyasada aşırı ısınmadan kaçınmak için ihtiyatlı davrandığını belirtti. 

PETROL FİYATLARI KARARLA YÜKSELDİ

Kararın ardından petrol fiyatları son bir yıldan uzun bir zaman içindeki en yüksek seviyelerine geldi. Batı Teksas tipi (WTI) petrol vadelileri gün içinde %5 kadar yükselerek varil başına yaklaşık 65 doları görürken Brent petrolde de benzer bir artış yaşandı. Brent petrolün varil fiyatı şu sıralar 68 dolara yakın seviyelerde seyrediyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler