1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol üretimini kısma anlaşması yeniden ele alınacak

Petrol üretimini kısma anlaşması yeniden ele alınacak

Enerji Günlüğü - Brent petrolünün fiyatı son 6 ayda 25 dolar yükselerek 70 dolar sınırına gelmesiyle OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin petrol...

Petrol üretimini kısma anlaşması yeniden ele alınacak

Enerji Günlüğü - Brent petrolünün fiyatı son 6 ayda 25 dolar yükselerek 70 dolar sınırına gelmesiyle OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin petrol ve enerji bakanları üretimi kısma anlaşmasından çıkışı ele alacaklar.

Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, önde gelen OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin petrol ve enerji bakanlarının 21 Ocak'ta Umman'da yapılacak toplantıda global üretim kısıntısı anlaşmasından sorunsuz bir çıkış olasılığını tartışacaklarını söyledi. 

Novak, Umman'da bir araya gelecek olan global arz kısıntısı anlaşması izleme komitesi üyesi bakanların, cari petrol fiyatlarını ele alacaklarını ifade etti. Novak, anlaşmadan olası bir çıkışın tartışılıp tartışılmayacağı sorusuna, "Bu konuyu tartışmaktan bizi alıkoymak isteyen birileri olacağını düşünmüyorum. Çıkış olasılığını da düşünülebilecek mekanizmalar çerçevesinde tartışabilir olacağız" yanıtını verdi.

GLOBAL ARZ KISINTISI DEVAM ETMELİ

Öte yandan Irak Petrol Bakanı Cabbar el-Luaibi, global petrol üretim kısıntısı anlaşmasının petrol fiyatlarındaki artışa rağmen devam etmesi gerektiğini, petrol piyasasının istikrar kazanmak için hala zamana ihtiyacı olduğunu söyledi. Abu Dhabi'de konuşan Luaibi, "OPEC öncülüğünde üretim kısıntısı anlaşması devam etmeli. Petrol piyasası henüz yüzde 100 istikrar kazanmadı. Cari petrol fiyatları sürdürülebilir olabilir, ancak yukarı veya aşağı yüzde 10 dalgalanma olabilir" dedi. 

Konuşmasında Irak'ın üretim kapasitesinin 5 milyon varil/güne yaklaştığını da belirten Luaibi, ancak Irak'ın üretim kısıntısı anlaşmasına tam uyum içinde olmaya ve üretimi 4,5 milyon varil/gün seviyesinde tutmaya devam ettiğini de vurguladı.

ÇOK FAZLA HEYECANLANMAYA GEREK YOK

Nijerya Petrol Bakanı Emmanuel Ibe Kachikwu ise, ülkesinin günlük ham petrol üretiminin OPEC ile üzerinde anlaştıkları 1,8 milyon varilin altında kalmaya devam ettiğini belirterek, "Petrol piyasasında temel göstergeler çok fazla değişmedi ve cari petrol fiyat artışı ile çok fazla heyacanlanmaya gerek yok" açıklamasını yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler