1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol üretimini kısma kararı tam uygulanıyor

Petrol üretimini kısma kararı tam uygulanıyor

Enerji Günlüğü – Petrol üreten ülkelerin OPEC'in üretimin kısılması anlaşmasına tam olarak uydukları hatta takvimin önünde oldukları açıklandı. OPEC...

Petrol üretimini kısma kararı tam uygulanıyor

Enerji Günlüğü – Petrol üreten ülkelerin OPEC'in üretimin kısılması anlaşmasına tam olarak uydukları hatta takvimin önünde oldukları açıklandı. 

OPEC üyesi ve üyesi olmayan ülkelerin anlaşmaya uyumlarının izlenmesini için oluşturulan komite ilk toplantısını haftasonu Viyana'da gerçekleştirdi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, OPEC üyesi ve üyesi olmayan petrol üreticisi ülkelerin üretimin 1 Ocak'tan sonra 6 ay süreyle 1,8 milyon varil/gün kısılması anlaşmasına uyumun belirlenmiş takvimin önünde olduğu kaydedildi.

Kuveyt Petrol Bakanı Essam Al-Marzouq, anlaşmaya yüzde yüzden az uygulamayı kabul etmeyeceklerini belirterek,  üretim kısıntısını izleme komitesinin 17 Mart tarihinde Kuveyt'te toplanacağını, Mayıs ayında üçüncü bir toplantı yapılmasının planlandığını da ifade etti.

Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak da Ocak ayının ikinci yarısı itibareyle üretim kısıntısının günlük 1,5 milyon varile yakın olduığunu tahmin ettiklerini söyledi. Novak, "Üretimin kısılması anlaşmasına şu ana kadar sağlanan uyum bir başarı. Tüm ülkeler anlaşmaya uyuyorlar ve sonuçlan beklentilerin üzerinde" diye konuştu.

Katar Enerji Bakanı Muhammed Al-Sada ise sondaj kuyusu sayısında artış yaşansa da üretici ülkeler arz kısıntısı anlaşmasına uydukları sürece petrol piyasasında bir dengeye ulaşılmasının muhtemel olduğunu söyledi. Al-Sada, "Talep sağlıklı, bu yıl talepte büyümenin 1,2 milyon varil olmasını bekliyoruz. Talep arttıkça er ya da geç kaya petrolü bu talebi karşılamaya talip olacak" diye konuştu. 

OPEC üyesi ve üyesi olmayan ülkeler ayrıca, anlaşmanın izlenmesi için 5 üyeli bir teknik komite oluşturulmasında da anlaştılar. 

Önceki ve Sonraki Haberler