1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Petrol ve doğalgaza finansman kıskacı daralıyor

Petrol ve doğalgaza finansman kıskacı daralıyor

Küresel ölçekte önde gelen 50 finans kuruluşu, Kuzey Kutbu'nda yer alan katranlı kum, petrol ve doğalgaz sondajını kısıtlayan politikaları uygulamaya koyuyor. 

Petrol ve doğalgaza finansman kıskacı daralıyor

Enerji Günlüğü - Küresel ölçekte önde gelen 50 finans kuruluşu, Kuzey Kutbu'nda yer alan katranlı kum, petrol ve doğalgaz sondajını kısıtlayan politikaları uygulamaya koyuyor. 

IEEFA (Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü - Institute for Energy Economics and Financial Analysis) tarafından bugün açıklanan rapora göre, 50 Finans Kuruluşu petrol ve doğalgaz yatırımlarından çekiliyor. Aralarında HSBC, Banco Santander, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo ve Morgan Stanley’in de bulunduğu 50 finans kuruluşu, Kuzey Kutbu'nda yer alan katranlı kum ve petrol/doğalgaz sondajını kısıtlayan politikaları uygulamaya koyuyor. 

IEEFA tarafından geliştirilen yeni analiz sadece bu yıl içerisinde, küresel ölçekte yatırımları olan 23 adet sermaye kurumunun fosil yakıtların finansmanından uzaklaşmaya başladığını gösteriyor. 

Bu finansman kurumlarının arasında, dünyanın en büyük çok taraflı kredi kuruluşu olan Avrupa Yatırım Bankası’nın (European Investment Bank, EIB) en sınırlayıcı ve etkin politikaya sahip olduğu görülüyor. Banka 2019 yılında, önümüzdeki yılın sonuna kadar tüm petrol ve doğalgaz finansmanından çekileceğini duyurmuştu.

FİNANSAL KISITLAMALAR YAKIN GELECEKTE DOĞALGAZI DA KAPSAYACAK

IEEFA Enerji Finansmanı Çalışmaları Direktörü ve petrol ve doğal gaz yatırımlarından yatırımlarını çeken küresel finans kurumları hakkındaki yeni analizin yazarlarından Tim Buckley, petrol ve doğalgaz projelerine finansman sağlamamaya yönelik ivmenin arttığına dikkat çekerek, "Birçok finansman kurumu, kömüre finansmanından çıkmaya başladı ancak ardından finansmanı Kuzey Kutbu'ndaki sondaj aramalarına ve katranlı kumlara yöneltti. Ancak plastik kullanımı konusunda şirketler üzerindeki baskının artması ve doğalgazın geçiş yakıtı olarak görülmemesi sebebiyle, finansal kısıtlamaların etan ayrıştırma ve yeni doğalgaz yatırımlarını da kapsaması yakın gelecekte olası görünüyor. Küresel ölçekte faaliyet gösteren 140'tan fazla finans kurumu, kömür finansmanını, sigortasını ve yatırımını kısıtlama kararı almıştı. Bugün benzer şekilde, yüksek risk taşıyan katranlı kum yatırımları ve Kuzey Kutbu'ndaki sondaj çalışmaları başta olmak üzere, sermayenin petrol ve doğal gaz aramalarına finansman sağlama eğiliminden uzaklaştığını görüyoruz” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler