1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrol ve gaz fiyat şoklarına karşı enerji dönüşümü hızlanmalı

Petrol ve gaz fiyat şoklarına karşı enerji dönüşümü hızlanmalı

Daha hızlı bir enerji dönüşümünün, petrol ve gaz fiyat şoklarının küresel ekonomiye zarar vermesini engelleyeceği belirtildi. 

Petrol ve gaz fiyat şoklarına karşı enerji dönüşümü hızlanmalı

Enerji Günlüğü - Enerji sisteminin daha hızlı bir şekilde karbonsuzlaştırılması, petrol ve gaz fiyat şoklarından kaynaklanan potansiyel genel fiyat artışlarını küresel düzeyde ortalama yarıya yakın oranda sınırlayabileceği kaydedildi.

Cambridge Econometrics, yenilenebilir enerjiye geçiş taahhüdünde bulunarak ekonominin gelecekteki petrol fiyat artışlarına karşı daha dirençli olacağını ortaya koyan raporunu bugün yayınladı. Analiz, 1970'lerde görülen ölçekte bir petrol ve gaz fiyat şokunun önümüzdeki on yıl içinde meydana gelmesi halinde, 2040 yılına kadar küresel ekonomiden 10 trilyon dolara kadar bir miktarın silineceğini ortaya koyuyor. Bu rakam, yenilenebilir enerji üretiminin 1.5°C sıcaklık hedefleriyle uyumlu olacak şekilde hızlandırılması halinde 6.5 trilyon dolara düşecek.

“OLASI ŞOK EKONOMİDEN YILDA 555 MİLYAR DOLAR SİLECEK”

Baş Ekonomist ve raporun yazarlarından Ha Bui yaptığı değerlendirmede, "İklim eylemini mevcut yörüngesinde bırakmak, bir şok durumunda ekonomiden bir yılda 555 milyar dolar silecektir, bu da ABD ekonomisinin neredeyse yarısı kadardır" yorumunda bulundu. Ha Bui sözlerinin devamında, ”Etkiler daha küçüktür, çünkü 1,5°C senaryosunda daha güçlü karbonsuzlaştırma politikaları fosil yakıtlara daha az bağımlılıkla sonuçlanır ve bu da fiyat şoklarına maruz kalmayı azaltır. 

Yenilenebilir enerji kaynaklarına ve enerji verimliliğine bugünden yatırım yapmak, hem kısa hem de uzun vadede gelecekteki petrol ve gaz fiyat şoklarının olumsuz etkilerini sınırlamaya yardımcı olacak ve küresel ekonomiyi bu tür şoklara karşı daha dirençli hale getirecektir" dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler