1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Petrol ve gaz şirketleri metan emisyonunu azaltacak yatırımları yapmadı

Petrol ve gaz şirketleri metan emisyonunu azaltacak yatırımları yapmadı

Enerji sektöründe ağırlıklı olarak fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonları 2022'de 135 milyon ton oldu ve rekor seviyede kaldı.

Petrol ve gaz şirketleri metan emisyonunu azaltacak yatırımları yapmadı

Enerji Günlüğü - Küresel metan emisyonu 2022’de 135 milyon ton ile yüksek kalmaya devam etti. Küresel metan emisyonlarının yaklaşık %40'ını oluşturan enerji sektöründe fosil yakıt şirketleri gerekli yatırımı yapmadı.

Enerji sektöründen kaynaklanan emisyonları azaltma mücadelesi araçlarından biri olan ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan Küresel Metan Takipçisi (Global Metan Tracker 2023) raporu, Sanayi Devrimi'nden bu yana küresel sıcaklıklardaki artışın yaklaşık %30’undan sorumlu olan metan emisyonlarının 2022'de inatla yüksek kaldığını gösteriyor. Karbondioksitten daha güçlü bir sera gazı olan metan emisyonları geçen yıl dünya genelinde 135 milyon tonla rekor seviyede kalmaya devam etti. Metan emisyonları böylece 2019'daki rekor seviyesinin hafif altında kaldı.

ENERJİ SEKTÖRÜ METAN SALIMINDA TARIMIN ARDINDAN İKİNCİ

Oysa, metan emisyonlarındaki hızlı ve sürekli azalmalar, kısa vadeli küresel ısınmayı sınırlamanın ve hava kalitesini iyileştirmenin anahtarı. Petrol, doğal gaz, kömür ve biyoenerji dahil olmak üzere enerji sektörü de insan faaliyetlerinden kaynaklanan metan emisyonlarının yaklaşık %40'ından sorumlu. İnsan kaynaklı metan emisyonlarının yaklaşık %40'ını oluşturan enerji sektörü, tarımdan sonra ikinci sırada yer aldı.

SÜPER SALIM OLAYI TESPİTLERİ

Kömür, petrol ve doğalgaz sektörleri 40 milyon ton metan emisyonuna yol açtı. Uydu görüntüleri sadece 2022'de petrol ve gaz operasyonlarından kaynaklı 500 "süper salım" olayı tespit ederken, kömür operasyonlarından da 100 metan emisyon salımı belirlendi.

FOSİL YAKIT ÜRETİCİLERİ YATIRIM YAPMADI

Petrol ve gaz şirketlerinin enerji krizindeki yüksek fiyatlar nedeniyle 2022'de kar rekorları kırdılar. Ancak bu şirketleri metan emisyonlarının yüzde 75 azaltılmasına imkan sağlayan mevcut teknolojilere yatırım yapmadılar. Fosil yakıt şirketlerinin 2022'deki gelirlerinin sadece yüzde 3'üne denk gelen 100 milyar dolarlık yatırım bunun için yeterliydi…

“METAN EMİSYONLARI İNATÇI BİR ŞEKİLDE YÜKSEK SEYREDİYOR”

UEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmesinde, metan emisyonlarının azaltılmasında ufak da olsa ilerleme olduğunu ancak hala çok yüksek seyrettiğini belirterek, "Maalesef, metan emisyonları yeni bir konu değil ve inatçı şekilde yüksek seyretmeye devam ediyor. Birçok şirket, küresel enerji krizi nedeniyle uluslararası gaz ve petrol piyasalarındaki türbülans döneminde yüksek karlar elde etti. Fosil yakıt üreticileri metan emisyonlarını azaltmak için hızla harekete geçmeli ve tabii politika yapıcılar da" ifadelerini kullandı.

Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler