1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Petrolde İran düşüşü

Petrolde İran düşüşü

Enerji Günlüğü -  İran'ın BM Güvenlik Konseyi üyesi 5 ülke olan ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile birlikte Almanya'nın dahil olduğu nükleer...

Petrolde İran düşüşü

Enerji Günlüğü -  İran'ın BM Güvenlik Konseyi üyesi 5 ülke olan ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile birlikte Almanya'nın dahil olduğu nükleer program anlaşması petrol fiyatlarını düşürdü. Anlaşmanın çerçevesinde İran'a petrol ambargosunun aynen devamı yer alsa da piyasanın bu anlaşmayı ambargoyu hafifletecek birinci adım olarak görmesi özellikle Brent petrolde düşüşlere yol açtı.


Hürriyet'in haberine göre Ortadoğu’daki petrol arzına en hassas verilerden olan ve son aylarda gerilimden beslenerek 110 doların üstünde seyreden Brent petrolde düşüş anlaşmanın açıklanmasından sonra yüzde 2.6'yı buldu. Brent petrol önce 111 dolardan 108.05 dolara kadar geriledi. Ardından kısmen toparlanma yaşayan Brent petrol günlük yüzde 1,18 kayıpla 109.24 dolardan ,işlem görüyor.


DÜŞÜŞÜN SÜRMESİ ZAMAN ALACAK

İran'ın ABD ile birlikte dünyanın diğer süper güçleriyle vardığı anlaşmaya göre petrole yönelik yaptırımlar kalkmıyor. Ancak İran'ın mevcut yaptırımlarla gerçekleştirildiği 4.2 milyar dolarlık ihracatın transferine izin verilecek. Bu da petroldeki düşüşü sınırlayan bir faktör oldu. Uzmanlar önümüzdeki günlerde Brent petrolün 106 ile 109 dolar arasında seyretmesini bekliyor.


Odea Bank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer yakın dönemde Brent petrolde çift haneli rakamların görülmeyeceğini söyledi. Sözer “Anlaşma petrol fiyatlarında ciddi baskı oluştursa da, arz tarafından muhtemel ayarlamaların yapılması ve küresel enerji sektöründeki gelişmeler etkili olacak” diye konuştu.


Reuters'e açıklama yapan Barclays emtia analisti Miswin Mahesh de "Bu anlaşmadan sonra petrolde 3-4 dolar düşüş görebilirdik. Bunu görmedik çünkü henüz piyasaya yeni variller gelmiş değil" dedi.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler