1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Plaka bazlı akaryakıt satış bilgilerine ek koruma

Plaka bazlı akaryakıt satış bilgilerine ek koruma

Enerji Günlüğü - Akaryakıt dağıtım sektöründe kullanılan otomasyon sistemindeki plaka bazlı satış verileri tarih damgasıyla koruma altına alınarak...

Plaka bazlı akaryakıt satış bilgilerine ek koruma

Enerji Günlüğü - Akaryakıt dağıtım sektöründe kullanılan otomasyon sistemindeki plaka bazlı satış verileri tarih damgasıyla koruma altına alınarak çapraz denetim sağlanacak, böylece usulsüz satış ihtimalinin önüne geçilecek. 

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK/Kurul), 1240 Sayılı Petrol Piyasasında Dağıtıcı Lisansı Sahiplerinin Bayi Denetim Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Kurul Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kurul kararını yayınladı. 

Değişiklikle, 1240 Sayılı Kurul Kararının; dağıtıcı lisansı sahiplerinin bayilerin aylık dönemler itibarıyla akaryakıt stok ve alım satım mutabakat raporları oluşturmasını sağlaması gerektiğine hükmeden 4. Maddenin C fıkrası, yürürlükten kaldırıldı. 

Karar metninin, “Aylık Akaryakıt Stok ve Alım Satım Raporunda mutabakat sağlanamayan bayilere ilişkin mutabakatsızlığa konu kesin bilgi ve belgeler (fatura, irsaliye, dağıtıcı marker test sonucu, istasyon 4 otomasyon sistemi verileri, numune analiz raporu vb.), raporun Kuruma bildirildiği tarihi takiben üç iş günü içerisinde Kuruma gönderilir” şeklindeki 5. Maddesinin 3. Fıkrası da yürürlükten kaldırıldı. 

İLAVE TABLO İLE ÇAPRAZ DENETİM

Kararın iki numaralı eki de yürürlükten kaldırılırken, Otomasyon Sistemi Kılavuzu ise güncellendi. Otomasyon sistemi ile plaka bazlı denetimin güçlendirilmesine yönelik yeni bir tablo daha oluşturulması benimsendi. 

Buna göre otomasyon sistemi, plaka bazlı satışların çapraz denetimini sağlamak üzere her yarım saatte bir, öncekilerden farklı ilave bir tablo daha oluşturup tarih damgasıyla kayıt altına alacak. Bu tablo, yapılan satışlardaki plaka, miktar, tarih, saat ve saniye bilgileri, diğer tablolarla her an karşılaştırılmaya hazır olacak. Böylece, kötü niyetli satıcıların kendi kayıtlarındaki plaka bilgileriyle oynayarak usulsüz satışlarını gizlemelerinin önüne geçilecek. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler