1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Plastik atıksız Çeşme için eylem planı hazır

Plastik atıksız Çeşme için eylem planı hazır

Akdeniz’de plastik kirliliğine dikkat çekmek için yola çıkan WWF’in Blue Panda yelkenlisinin Çeşme ziyareti sırasında, Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Çeşme’nin Eylem Planının ana hatlarını açıkladı

Plastik atıksız Çeşme için eylem planı hazır

Enerji Günlüğü - Akdeniz’de plastik kirliliğine dikkat çekmek için yola çıkan WWF’in Blue Panda yelkenlisinin Çeşme ziyareti sırasında, Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Çeşme’nin Eylem Planının ana hatlarını açıkladı. 

Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWF Akdeniz Girişimi’nin (MMI) Blue Panda Yelkenlisi, Akdeniz’in karşı karşıya olduğu tehditlere dikkat çekmek için yola çıktığı “Akdeniz’in Hazinelerini Korumak” başlıklı yolculuğunda Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na pilot ilçe olarak katılan Çeşme’yi ziyaret etti. Bu ziyaret kapsamında, Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Çeşme Plastik Kirliliği ile Mücadele Eylem Planı’nın ana hatlarını açıklayarak, tüm Çeşme halkını ve ilçedeki işletmeleri öncülük ettikleri eylemlere katkıda bulunmaya çağırdı.

TEK KULLANIMLIK PLASTİKLER YASAK

Çeşme’nin Plastik Atıksız Şehirler kapsamında hazırladığı Eylem Planı’nda öne çıkan başlıklar şöyle:

  • Çeşme Belediyesi binasında ve Belediye’nin özel işletmelerinde (6 adet restoran/cafe) tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması.
  • Belediyenin organizasyonlarında ve halka açık tüm etkinliklerinde tek kullanımlık plastiklerin kaldırılması.
  • Pazar yerlerinde kullanılan plastik poşetlerin aşamalı olarak kaldırılması yerine kese kağıdı kullanılması.
  • Plastik ve diğer geri dönüştürülebilen atıkların kaynağında ayrıştırılmasını sağlayan 8 adet mobil atık getirme merkezlerinin sayısının artırılması.
  • Çeşme’deki işletmelerin Plastik Atıksız Çeşme için, Belediye’nin bu konudaki çalışmalarına destek olması. 
  • Düzenli olarak Çeşme Belediyesi’nin düzenlediği ve halkın katılımının sağlandığı atık toplama etkinliklerinin düzenlenmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması.

ÜRETİM VE TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞECEK

Eylem Planı’nı değerlendiren Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, “Çeşme’nin Plastik Atıksız Şehir olması için çıktığımız bu yolda, Toplumsal bilinci artıracak, çocuklarımızı çevreye duyarlı bireyler olarak yetiştireceğiz. Üretim biçimlerimizi, tüketim alışkanlıklarımızı değiştireceğiz. İmzaladığımız protokol çerçevesinde Çeşme’yi Plastik Atıksız Şehir haline getireceğiz” dedi.

 

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli doğa ile uyumlu yeni bir başlangıç yapılması gerektiğine işaret ederken, “Çeşme Belediyesinin açıklamış olduğu Eylem Planı bizleri plastik sorununun çözümü olduğu konusunda umutlandırıyor. Bir yıl sonra plastik atıkları %30 azaltılmış Çeşme’de buluşacağımızı temenni ediyoruz” dedi.

ÇEŞME PİLOT İLÇE

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında, plastik kirliliğini önleme konusunda önemli bir adım atarak WWF’in (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), “Doğada Plastiğe İzin Yok” kampanyasına tam uyum vaadinde bulunmuştu. WWF’in “Plastik Atıksız Şehirler Ağı”na katılma kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylelikle İzmir’in en geç 2030 yılına dek kademeli olarak plastik atıkların doğaya karışmadığı bir şehir olacağını duyurmuştu.

Sahillerinin doğal güzelliğini korumak için gerekli adımları atacağını duyuran Çeşme ilçesi de geçen yıl, WWF-Türkiye ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan Plastik Atıksız Şehirler Ağı (Plastik Smart Cities) protokolü kapsamında pilot ilçe oldu. Çeşme, önümüzdeki iki yıl içinde plastik kirliliğini % 30 azaltmayı taahhüt ediyor.

Çeşme’de yapılan hane ve hane dışı atık analizi çalışmaları, toplam atığın içerisinde %27,60 oranında geri dönüştürülebilir atık olduğunu gösteriyor. Malzeme bazlı dağılıma bakıldığında, plastik atıklar bu oranın %23’ünü oluşturuyor. Ayrıca, İzmir’de oluşan atıkların %7,36’sı plastik iken, Çeşme’de bu oranın %11,62’ye yükseldiği tespit edilmiştir. Bu, Çeşme’de yapılacak çalışmaların büyük bir dönüşüm potansiyeli taşıdığını gösteriyor. Yapılan kapsamlı atık analizi çalışmaları, periyodik olarak devam ediyor ve yıllık değişiklikler düzenli olarak izleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler