1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Plastik sektörünün üretim ve ihracatı hız kesti

Plastik sektörünün üretim ve ihracatı hız kesti

Enerji Günlüğü - Ocak-Eylül 2015 döneminde, Türkiye'de plastik sektörünün üretiminde büyüme hızı yavaşlayarak 6,3 milyon ton oldu.Türk Plastik Sanayicileri...

Plastik sektörünün üretim ve ihracatı hız kesti

Enerji Günlüğü - Ocak-Eylül 2015 döneminde, Türkiye'de plastik sektörünün üretiminde büyüme hızı yavaşlayarak 6,3 milyon ton oldu.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) verilerine göre, Ocak-Eylül 2015 döneminde plastik üretimi miktar bazında 6,3 milyon ton, değer bazında 24 milyar dolar oldu.

9 aylık plastik mamul ihracatı ise, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Euro-dolar paritesinin olumsuz etkisiyle miktar bazında yüzde 3 gerileme ile 1,2 milyon ton, değer bazında ihracat yüzde 14 düşüşle 3,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

EN FAZLA AMBALAJ ÜRETİLDİ

Plastik sektörünün 2015 yılının Ocak-Eylül döneminde mamul üretimi miktar bazında bir önceki yılın aynı dönemi ile aynı düzeyde kaldı ve 6,3 milyon ton oldu. Değer bazında ise yüzde 11 azalış ile 24 milyar dolar olarak gerçekleşti. Değer bazındaki azalma, petrol fiyatlarındaki düşüşten ve euro/dolar paritesinden kaynaklandı.

2015 yılının dokuz aylık döneminde 6,3 milyon tonluk toplam plastik mamul üretimi içinde 2,2 milyon ton ile plastik ambalaj malzemeler ilk sırada yer alırken; bu ürünü 1,2 bin tonla plastik inşaat malzemeleri izledi.

Plastik sektörü söz konusu üretimle kapasitesini yüzde 72,5 oranında kullandı. Sektörün dokuz ayda iç pazardaki tüketimi bir önceki yılın aynı dönemi ile aynı düzeyde gerçekleşti ve 5,6 milyon ton oldu.

Dokuz aylık dönemde Türk plastik sektörü yabancı sermaye için cazibesini korudu. Söz konusu dönemde plastik sektöründe 311 firmanın yabancı sermaye ortalığı bulunurken; bu ortaklıkların yüzde 62'sini Avrupa Birliği ülkelerinden firmalar oluşturuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler