1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PO ve Shell`e yeniden LPG lisansı

PO ve Shell`e yeniden LPG lisansı

Enerji Günlüğü - LPG otogaz dağıtım ve depolama lisansları iptal edilen Shell&Turcas ile OMV Petrol Ofisi, bu alanda faaliyetlerini sürdürmek için...

PO ve Shell`e yeniden LPG lisansı

Enerji Günlüğü - LPG otogaz dağıtım ve depolama lisansları iptal edilen Shell&Turcas ile OMV Petrol Ofisi, bu alanda faaliyetlerini sürdürmek için yeniden lisans almak amacıyla EPDK'ya başvuruda bulundu.

Dağıtım ve depolama lisansı iptal edilen şirketler, yeniden lisans almak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) kapısında sıraya girdi. Shell&Turcas ve OMV Petrol Ofisi şirketlerine, otogaz ve LPG dağıtım lisanslarının iptal edildiğine ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK - Kurul) kararları tebliğ edildi.

Shell&Turcas Petrol'den yapılan açıklamada, Şirket'in otogaz dağıtım lisansının, EPDK tarafından yapılan denetimlerde alınan numunenin koku yönünden teknik düzenlemelere aykırı bulunduğu için iptal edildiği belirtildi. Açıklamada Shell&Turcas Petrol'ün Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na 7 Ocak 2014 tarihinde yeni bir LPG Otogaz dağıtım lisansı başvurusu yaptığı da belirtildi. Shell&Turcas'ta Shell'in yüzde 70, Turcas'ın yüzde 30 payı bulunuyor.

OMV PETROL OFİSİ DE BAŞVURDU

Bu arada, OMV Petrol Ofisi de LPG Dağıtım Lisansı'nın EPDK tarafından iptal edildiğini ve söz konusu lisansın yenilenmesi için gerekli başvuru süreci başlatıldığını duyurdu. OMV Petrol Ofisi'nin açıklamasında "Yeni lisansın alınmasının ardından LPG dağıtım faaliyetimiz devam edecek" denildi.

YENİ LİSANSA KADAR SATIŞ YOK

EPDK, Aralık ayı başında, 44 dağıtım şirketine 660 milyon lira para cezası keserken, teknik düzenlemelere aykırı ürün bulunduran bazı şirketlerin de dağıtım ve depolama lisanslarını iptal etmişti. Şirketlerin, depolama ve satış yapabilmek için, kararın kendilerine tebliğinden, yeni lisans alacakları güne kadar bu faaliyetleri yapmaları mümkün değil. Bu arada, numunesi kriterleri karşılamayan ürünlerin de müsaderesi gerekiyor. Ancak, tebliğ tarihine kadar bu ürünler satılmaya devam edildiği için teknik olarak bu müsaderenin pratikte yapılıp yapılamayacağı tartışmalı.

YENİ LİSANSLAR KISA SÜREDE ÇIKAR

Sektör yetkilileri, lisansı iptal edilen şirketlerin başvurularından itibaren kısa süre içinde yeniden lisanslandırabileceklerini belirtiyor. Lisans başvurusununu EPDK tarafından en geç bir hafta içinde sonuçlandırılması bekleniyor. Şirketlerin yeni lisanslama sürecinde, 200 bin TL'ye yakın bir masraf yapacakları hesaplanıyor.

LİPETGAZ LİSANSINI ALDI

Lisansı iptal edilen şirketler arasında yer alan Milangaz ile Anadolu'daki irili ufaklı bazı şirketlerin de yeniden lisans almaları gerekiyor. Halen EPDK'da işlem gören daha önce yapılmış bazı depolama ve dağıtım lisansı başvuruları bulunyor. Daha önce yapılmış lisans başvurularından bir kısmı ise onaylandı. Aralık ayı içinde kabul edilen dağıtıcı lisansı başvurusu sayısı ise dört olarak görünüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler