1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Polonya ucuz gazı kaptı, AB-Rusya savaşında taraf değiştirdi

Polonya ucuz gazı kaptı, AB-Rusya savaşında taraf değiştirdi

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliğinde Rus enerji devi Gazprom ile ilgili yürütülen soruşturmayı başında destekleyen Polonya, Rus gaz şirketinden yüzde...

Polonya ucuz gazı kaptı, AB-Rusya savaşında taraf değiştirdi

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliğinde Rus enerji devi Gazprom ile ilgili yürütülen soruşturmayı başında destekleyen Polonya, Rus gaz şirketinden yüzde 16 indirim almayı başardı ve geçtiğimiz yıl Stockholm Tahkim Mahlemesine yapmış olduğu başvuruyu geri çekti.
Pazartesi günü Polonya’nın başkenti Varşova’da bir araya gelen Gazprom Başkanı Aleksandır Medvedev ve Polonya gaz şirketi PGNIG Başkanı Grajina Petrovska-Oliva, Yamal-Avrupa boru hattından Polonya’ya verilen gaz fiyatlarının düşürülmesine ilişkin anlaşmayı imzaladı. İki şirketin yaptığı basın bildirisinde Polonya'ya yönelik doğalgaz tedarik sözleşmesindeki fiyatların yeniden yapılandırılması konusunda anlaşmaya varıldığı bildirilerek, fiyatın doğalgaz ve petrol ürünleri ile ilgili yeni formülün güncel piyasa fiyatları dikkate alınarak oluşturulduğu kaydedildi.
Yeni formüle göre Polonya, Rusya’dan gazı yaklaşık yüzde 16 indirimle alabilecek; böylelikle Gazprom’un sağladığı gazın bin metreküpü Polonya için 460 dolara düşmüş olacak. Bu rakam, yılda neredeyse 1 milyar doların Polonya’nın kasasında kalması anlamına geliyor. Bununla birlikte 2022 yılına kadar imzalanan yeni anlaşmayla Polonya Gazprom’dan her yıl 10 milyar 200 milyon metreküp gaz almayı taahhüt etti. Anlaşma’nın Nisan 2011’den itibaren geçerli olması kararlaştırıldı; buna göre Gazprom Polonya’ya geriye dönük ödemeler yapacak.
Erkan Özdemir

Önceki ve Sonraki Haberler