1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Polonya yerli elektrikli araç üretecek

Polonya yerli elektrikli araç üretecek

Polonya, otomotiv sektörünü canlandırmak amacıyla 2024 yılında yerli elektrikli araç üretimine başlayacak.

Polonya yerli elektrikli araç üretecek

Enerji Günlüğü - Polonya, otomotiv sektörünü canlandırmak amacıyla 2024 yılında yerli elektrikli araç üretimine başlayacak.

Avrupa’nın gelişen ekonomileri arasında birinci sırada yer alan Polonya, elektrikli araç pazarında da kendine yer edinerek, özellikle Çekya ve Slovakya gibi rakiplerini bu alanda yakalamayı hedefliyor. Polonya kamu şirketi ElectroMobility Poland (EMP) tarafından Izera markası altında iki farklı elektrikli araç modelinin piyasaya sürüleceği bildirildi.

EMP’nin yaptığı açıklamaya göre, Polonya’nın yerli elektrikli otomobil projesi kapsamında ülkenin güneyinde yer alan Silesia endüstri bölgesindeki Jaworzno kentinde bir fabrika kurulacak. Fabrikanın yaklaşık 15 bin kişilik yeni istihdam olanağı yaratması bekleniyor. 

Şirket yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, üretimin planlanandan bir miktar daha geç başlayacağı bildirildi. Yetkililer, esas olarak 2023 yılında başlaması hedeflenen üretimin 2024 tarihine ertelendiğini kaydettiler.

UZMANLAR PROJEYİ RİSKLİ BULUYOR

Projenin otomotiv sektörünü canlandırması amaçlanıyor. Polonyalı yetkililer bu proje kapsamında özellikle otomotiv parçaları konusunda yerli tedarikçileri desteklemeyi ve otomotiv sektörünü büyütmeyi planlıyor olsalar da, bölgede ve aynı pazarda yıllarca tecrübe kazanmış ve halihazırda elektrikli araç üretmekte olan çok sayıda küresel otomotiv firmalarının var olması nedeniyle, bazı uzmanlar bu projeyi riskli buluyorlar. EMP yetkilileri ise bu durumun farkında olduklarını ve söz konusu riski azaltmak için elektrikli aracın platformunun bir yabancı ortak aracılığı ile lisans yoluyla alınacağını, fakat hangi firma ile ortaklık yapılacağına henüz karar verilmediğini açıkladılar. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler