1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Polonya’dan elektrik şebekelerine 116 milyar dolar yatırım

Polonya’dan elektrik şebekelerine 116 milyar dolar yatırım

Polonya fosil yakıtlardan uzaklaşıp yenilenebilir enerji üretimini arttırma stratejisi kapsamında artan yenilenebilir elektriğinin güvenli iletim ve dağıtımı için elektrik şebekesini güçlendirecek. 

Polonya’dan elektrik şebekelerine 116 milyar dolar yatırım

Enerji Günlüğü - Polonya, yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmak için 2040 yılına kadar elektrik şebekesine 116.11 milyar dolar harcama yapacak. 

Elektrik üretiminde %70 oranında kömüre bağımlı olan Polonya, yeni enerji stratejisi kapsamında yenilenebilir enerji ve nükleer enerji de dahil olmak üzere sıfır emisyonlu kaynaklardan elektrik üretiminin payını %74’e çıkarmayı hedefliyor. Ülke bu artan yenilenebilir ve nükleer kaynaklardan enerji iletimini sorunsuz bir şekilde sağlayabilmek için elektrik şebekelerinde büyük bir yükseltmeye ihtiyaç duyacak. Polonya elektrik şebekesi operatörü PSE'nin CEO'su Tomasz Sikorski konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "2040 yılına kadar iletim ve dağıtım şebekelerine yaklaşık 116.11 milyar dolar (500 milyar zloti) yatırım yapmamız gerekiyor" dedi. Ülkenin yenilenebilir filosunun büyümesiyle eşzamanlı olarak şebeke güncellemelerinin sonuçlandırılması için planlama yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Polonya, 2030 yılına kadar 50 bin MW yenilenebilir enerji kapasitesine ve 2040 yılında 88 bin MW yenilenebilir enerji kapasitesine sahip olmayı bekliyor. Stratejiye göre, kurulu güç kapasitesinin de 2040 yılında ikiye katlanarak 130 bin MW'a ulaşması hedefleniyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler