1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Polonya’dan Kuzey Akım 2 için dava hazırlığı

Polonya’dan Kuzey Akım 2 için dava hazırlığı

Enerji Günlüğü - Polonya, Rus doğal gazını Baltık Denizi'nin altından Almanya'ya getirecek Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattını finanse eden 5 uluslararası...

Polonya’dan Kuzey Akım 2 için dava hazırlığı

Enerji Günlüğü - Polonya, Rus doğal gazını Baltık Denizi'nin altından Almanya'ya getirecek Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattını finanse eden 5 uluslararası şirkete karşı dava açıyor.

Polonya Rekabet ve Tüketici Koruma İdaresi (UOKİK) Rus kamu enerji şirketi Gazprom ve Kuzey Akımı- 2 doğal gaz boru hattını finanse eden 5 uluslararası şirkete karşı dava açıyor. Varşova’da düzenlenen bir basın konferansında açıklamalar yapan Polonya Rekabet ve Tüketici Koruma İdaresi Başkanı Marek Niechciał, iki yıl önce ilgili şirketlerin Kuzey Akımı-2 boru hattını finanse etmek için konsorsiyum oluşturmaya çalıştıklarını anlattı. Konsorsiyum, pazarda hâlihazırda hâkim konumda olan bir şirketin tekel pozisyonunu daha güçlenmesine yol açacağından dolayı UOKİK söz konusu girişimi bloke etmişti.

Royal Dutch Shell Plc, Wintershall, Uniper SE, OMV AG and Engie SA'dan oluşan gayri resmi konsorsiyum aracılığıyla doğalgaz boru hattının finanse edilmesi Polonya yasalarını ihlal ediyor. Konsorsiyum oluşturma ihlali dolayısıyla şirketlere cirolarının yüzde 10’u kadar para cezası verilebilir. 2016 yılında Gazprom Polonya Enerji Düzenleme Kurumu'nun bu şirketlerle bir ortak katılım şirketi oluşturmasını bloke etmesinin ardından hissedarlık anlaşmasını sonlandırmıştı. Bunun yerine bu beş şirket projeye finansman sağlamışlardı. Polonya bu durumun da hala kendi anti tröst kanunlarını ihlal ettiğini kaydediyor.

Kuzey Akım 2 ile birlikte Rusya'nın Baltık Denizi'nin altından Almanya'da doğal gaz ihracat kapasitesi ikiye katlanarak yıllık 110 milyar metreküp üzerine çıkacak. Rus doğal gazının Baltık Denizi'nden Almanya'ya taşıyacak ve Ukrayna, Polonya gibi doğu Avrupa ülkelerini bypass edecek Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı ile yılda fazladan 55 milyar metreküp Rus gazının taşınması öngörülüyor. AB, ABD, Polonya ve bazı Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri projeye Rus doğal gazına olan bağımlılığın artacağı ve hattın birinci kolunun bile tam kapasite ile çalışmadığı gerekçeleriyle karşı çıkarken, Almanya projeyi destekliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler