1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Polonya’nın kömürden çıkışında önemli bir adım daha atıldı

Polonya’nın kömürden çıkışında önemli bir adım daha atıldı

Polonya'nın kömür eyaleti Wielkopolska, Powering Past Coal Alliance (PPCA)’a  resmi olarak katılarak kendini yeniden şekillendiriyor ve kömürün düşüşüyle karşı karşıya kalan diğer bölgelere örnek oluyor.

Polonya’nın kömürden çıkışında önemli bir adım daha atıldı

Enerji Günlüğü - Polonya'nın Wielkopolska Eyaleti, kömürden elektrik üretiminden çıkışı hızlandırmak için çalışan 180'den fazla ülke, yerel yönetim ve şirketten oluşan bir koalisyon olan Powering Past Coal Alliance (PPCA)’a resmi olarak katılıyor. 

Wielkopolska Eyaleti, Polonya'da kömürden çıkış ittifakı Powering Past Coal Alliance’ a katılan ilk bölge oldu. Wielkopolska'nın adil ve düzenli bir şekilde kömürden uzaklaşma çabaları, kömür endüstrisine bağımlı kalan diğer bölgeler için bir örnek teşkil ediyor.

“GEÇİŞ SÜRECİ YENİ FIRSATLAR YARATIYOR”

Wielkopolska Bölgesi Mareşali Marek Woźniak konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Wielkopolska, Polonya'da kömür endüstrisini başarılı bir şekilde kapatan ilk il olacak. Kömürü aşamalı olarak terk etme konusundaki net kararlılığımız sayesinde yabancı yatırımları çekiyor, yeni endüstriler yaratıyor ve daha temiz ve ucuz elektriğe geçiyoruz. Geçiş sürecimiz, stratejik yönlendirme, dikkatli planlama ve vatandaşlarla ciddi bir diyalogla kömüre bağımlı bölgelerin yerel ekonomiyi çeşitlendirebileceğini ve geçişten en çok etkilenenler için yeni fırsatlar yaratabileceğini gösteriyor” dedi. 

POLONYA’NIN KÖMÜRDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ AZALDI

Polonya kömürden elektrik üretimini azaltırken temiz enerji payını yavaş ve istikrarlı bir şekilde artırıyor. Polonya'da 2015 yılından bu yana kömürden elektrik üretimi 27 Terawatt saate yakın azaldı. Bu, 2022 yılında Pakistan, Bangladeş ve Sri Lanka'nın toplamda ürettiği kömür enerjisine denk geliyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİMİ ARTIYOR

Polonya'nın yenilenebilir enerji üretimi de 2015 yılında 11 Terawatt saat iken 2023 yılında 35 Terawatt saate yükseldi. Bu da 2015 yılında %7 olan rüzgar ve güneş enerjisi üretiminin 2023 yılında yaklaşık %20'ye çıkmasıyla elde edildi. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler