1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Portekiz’de 500 MW’lık yeşil hidrojen tesisi kurulacak

Portekiz’de 500 MW’lık yeşil hidrojen tesisi kurulacak

Portekiz-Danimarka-Hollanda konsorsiyumu Portekiz’in liman kenti Sines'te 1,1 milyar dolar yatırımla yeşil hidrojen tesisi kuracak.

Portekiz’de 500 MW’lık yeşil hidrojen tesisi kurulacak

Enerji Günlüğü - Portekiz’in liman kenti Sines’te 500 MW kapasiteli yeşil hidrojen üretim tesisi kurulacak. Tesis rüzgar ve güneş elektriği kullanacak.

Portekizli proje geliştiricisi Madoqua Renewables, Danimarkalı fon yöneticisi Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) ve Hollandalı Power2X şirketleri Portekiz’de bir yeşil hidrojen tesisi kurmak için 1 milyar euro (1.09 milyar $) yatırım yapma planlarını açıkladılar. 

TESİS RÜZGAR VE GÜNEŞ ELEKTRİĞİ KULLANACAK

Açıklamaya göre tesis Lizbon'un 150 km güneyindeki liman kenti Sines'te kurulacak. Tesise paralel olarak inşa edilecek rüzgar ve güneş santrallerinde üretilecek elektriği kullanacak tesiste 2025 yılına kadar ilk üretimin gerçekleşmesi bekleniyor. Tesisin yılda 50.000 ton yeşil hidrojen ve 500.000 ton yeşil amonyak üretmek için 500 megavatlık bir elektrolizör kapasitesine sahip olacak. Tesisin 2030 yılına kadar tam kapasite üretime geçmesi planlanıyor. 

Üretilen hidrojenin yerel sanayi tarafından kullanılması bekleniyor. Aynı zamanda şu anda geliştirilmekte olan bir boru hattı ile taşınması, mevcut doğal gaz şebekesine enjekte edilmesi veya Sines limanından ihraç edilmek üzere yeşil amonyak üretiminde kullanılması da planlamalar arasında.

Önceki ve Sonraki Haberler