1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Portekiz'de yenilenebilir rüzgarı!

Portekiz'de yenilenebilir rüzgarı!

Enerji Günlüğü - Portekiz, 7-11 Mayıs tarihleri arasında 107 saat boyunca enerji ihtiyacının tamamını güneş, rüzgar ve hidroelektrik santrallerinden...

Portekiz'de yenilenebilir rüzgarı!

Enerji Günlüğü - Portekiz, 7-11 Mayıs tarihleri arasında 107 saat boyunca enerji ihtiyacının tamamını güneş, rüzgar ve hidroelektrik santrallerinden karşıladı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının sürekliliği konusunda çok önemli bir ilerlemenin örneği Avrupa'nın en çok kömür tüketen ülkesi Portekiz'de yaşandı. Ülkede, 7 Mayıs Cumartesi günü sabah yerel saatle 6.45’ten, 11 Mayıs Çarşamba günü akşam 5.45’e kadar 107 saat boyunca sadece güneş, rüzgar ve hidroelektrik santrallerinde üretilen enerji tüm enerji ihtiyacını karşıladı. 

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (EWEA) sözcüsü Oliver Joy, bu trendin geçen yıl Danimarka'da bu yıl da Portekiz'de görüldüğünü belirterek, İber Yarımadası'nın sadece bölge için değil Avrupa için de büyük bir yenilenebilir enerji kaynağı konumunda olduğunu ifade etti. 

Portekiz'de 2000’li yılların başında rüzgardan elde edilen elektrik enerjisi toplam üretimin yüzde 1’inden bile daha azken, 2012’de bu oran yüzde 20’ye ulaştı. Ülkede güneş enerjisi ve dalga enerjisinin payı ise henüz çok düşük.

Avrupa İstatistik Ajansı’na göre Portekiz 2014’ten beri harcadığı enerjinin yüzde 27’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyor. Portekiz 2000'li yılların ortasına kadar enerji üretiminin yüzde 55'ini kömür ve petrol ile çalışan enerji santrallerinden sağlıyordu.

Önceki ve Sonraki Haberler