1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PÜİS: Akaryakıt yerine fatura satanlar türedi

PÜİS: Akaryakıt yerine fatura satanlar türedi

Enerji Günlüğü - Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt sektöründeki vergi kaçakçılığı nedeniyle...

PÜİS: Akaryakıt yerine fatura satanlar türedi

Enerji Günlüğü - Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt sektöründeki vergi kaçakçılığı nedeniyle devletin milyonlarca liralık vergi kaybına uğradığını söyledi. 

PÜİS’ten yapılan açıklamaya göre İmran Okumuş, EPDK’nın kararlı adımları sonucunda sektörde kaçak akaryakıt satışının neredeyse bittiğini belirterek “Ancak sektörümüzü tehdit eden bir başka illet var, vergi kaçakçılığı. Devletimizin milyonlarca liralık vergi kaybına neden olan vergi kaçakçılığı sektörde de büyük yaralar açıyor. Maliyetinin bile daha altındaki fiyatlarla akaryakıt satışı yapan vergi kaçakçılarının yarattığı haksız rekabet, dürüst çalışan bayilere büyük darbe vuruyor” dedi. 

İSTASYONLARA KİLİT 

Binlerce kişiye istihdam yaratan, devletine vergisini son kuruşunu kadar ödeyen dürüst bayilerin ticaret yapamaz, evlerine ekmek götüremez hale geldiğini ifade eden Okumuş “Dürüst bayiler can çekişirken, kaçakçılar servetlerine servet katıyor. Akaryakıt ürünleri üzerinden yapılan vergi kaçakçılığı önlenmezse, istasyonlar tek tek kapılarına kilit vuracaktır” diye konuştu. 

KENDİLERİNİ İHBAR EDİYORLAR

Sektörde maliyetin altındaki fiyatlarla satış yapıldığını anlatan Okumuş şunları söyledi: “Rafineri çıkış fiyatı 4,40 lira olan motorinin resmi rakamının yaklaşık 70-80 kuruş altına kadar indirim yapıp satanlar, adeta 'ben Hazine'yi soyuyor, devletten çalıyorum' diye kendini ihbar ediyor. Sektörün en büyük problemi vergi kaçakçılığıdır, yakıt değil fatura satılıyor.” 

EN FAZLA DAĞITICI TÜRKİYE’DE 

Akaryakıt dağıtım şirketi sayısının çok fazla olduğunu da savunan PÜİS Başkanı İmran Okumuş şu ifadeleri kullandı: 

“Dünyada en çok ana dağıtım şirketi Türkiye’de var. Neden? Çünkü yeni kurulan küçük dağıtım şirketleri kendi kurdukları istasyonlarda otomasyon sistemini devre dışı bırakarak vergi kaçakçılığı yapıyorlar. Yakıt değil, fatura satıyorlar. Sektörümüzün en önemli sorunu bu. Bir yandan ülkemizde çok yüksek fiyatlarla akaryakıt satılırken, diğer yandan akaryakıt fiyatları çok yüksek olduğu için çok önemli boyutta vergi kaçakçılığı var. Bu sorun mutlaka yetkililerimiz tarafından bir çözüme kavuşturulmalıdır.”

Önceki ve Sonraki Haberler