1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PÜİS akaryakıtçıya özel ekonomik paket talep etti

PÜİS akaryakıtçıya özel ekonomik paket talep etti

PÜİS Başkanı İmran Okumuş, salgın hastalık nedeniyle zarar gören sektör işletmelerinin ihtiyaçlarına cevap verecek özel bir ekonomik paket hazırlanması gerektiğini söyledi. 

PÜİS akaryakıtçıya özel ekonomik paket talep etti

Enerji Günlüğü - PÜİS Başkanı İmran Okumuş, salgın hastalık nedeniyle zarar gören sektör işletmelerinin ihtiyaçlarına cevap verecek özel bir ekonomik paket hazırlanması gerektiğini söyledi. 

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Üyesi ve Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, TİSK Yönetimi ile birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın
Zehra Zümrüt Selçuk ile telekonferans aracılığıyla gerçekleştirdiği toplantıda koronavirüs salgını nedeniyle akaryakıt bayilerinin yaşadığı sorunları dile getirdi. 

Genel Başkan Okumuş, görüşmede 01 Ocak 2020’den 25 Mart 2020’ye kadarki dönemde motorin fiyatında %22,46, benzin fiyatında ise %33,50 oranında düşüş olduğunu kaydetti ve bayilerin sermayelerinin de aynı oranda eridiğini belirtti. Akaryakıt sektörünün, mücbir sebep kapsamına alınarak desteklenmesi gerektiğini söyleyen Okumuş, istasyonların aydınlatma giderlerini dahi karşılayamayacak duruma geleceğini bildirdi. 

OKUMUŞ: İŞÇİ ÇIKARTMAK İSTEMİYORUZ
Güvenlik güçleri ve hastaneler dışında 7/24 çalışan tek işyerlerinin akaryakıt istasyonları olduğunu söyleyen Genel Başkan İmran Okumuş, “Virüs tehdidine rağmen, istasyon sahipleri bizzat işlerinin başında. İstasyonlar 24 saat kesintisiz vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Bu kadar özverili çalışan bir sektörün korunması ve desteklenmesi gerekir. Bizler yarattığımız istihdamla, ödediğimiz vergilerle gurur duyan bir topluluğuz. Ancak çok olağanüstü günlerden geçiyoruz. Devletimizden destek bekliyoruz. İşçilerimize zamanında ödeme yapmak istiyoruz, işçi çıkartmak istemiyoruz. İstihdamı korumak için desteğe
ihtiyacımız var” dedi.

“KDV ÖTV’YE EKLENSİN”
Yaşanan salgın nedeniyle birçok sektör için KDV ödemelerinin ertelemesi kararı alındığını hatırlatan İmran Okumuş, uygulamanın akaryakıt sektörünü kapsamadığını söyledi ve “Akaryakıt sektörü olarak biz de hükümetimizin aldığı önlem paketinin içinde yer almak istiyoruz. Anadolu’da faaliyet gösteren istasyonların satışları salgından önceki döneme göre yüzde 70 oranında, büyükşehirlerdeki istasyonların satışları ise yüzde 50 oranında düştü. Sektörün mutlaka ekonomik olarak desteklenmesi gerekiyor. Alınmasını talep ettiğimiz önlemlerden biri KDV’nin ÖTV’ye eklenmesidir. Bunun önemli bir sonucu da akaryakıt üzerinden yapılan vergi kaçakçılığının önlenmesi olacaktır” diye konuştu. 

GECELERİ NÖBETÇİ İSTASYONLAR ÇALIŞSIN
Akaryakıt istasyonlarında gece saat 22.00’den sabah saat 07.00’ye kadar satılan akaryakıtın gün boyunca satılan akaryakıtın yüzde 4’ü kadar olduğunu belirten İmran Okumuş, “Satışlarımızın yüzde 4’lük kısmını yaptığımız bu saatler,
istasyonlarımızda elektrik tüketiminin en çok olduğu saatler. Bayilerimiz salgın
nedeniyle çok zor günler geçiriyorlar. Maliyetleri düşürmek bu süreçte çok önemli. Teklifimiz gece 22.00’den sabah 07.00’ye kadar istasyonların kapanması ve nöbetçi akaryakıt istasyonu uygulamasına geçilmesi. Ayrıca istasyonlarda kullanılan doğalgaz, elektrik ve suyun vergiden arındırılmasını talep ediyoruz” dedi.  

SEKTÖRE ÖZGÜ EKONOMİK PAKET
Akaryakıt sektörünün bayi, dağıtıcı ve rafinerilerden oluştuğunu vurgulayan Okumuş şunları söyledi, “Bayi, dağıtıcı ve rafineriler bir bütünün parçaları. Birindeki olumsuzluk, diğerini de zincirleme olarak etkiliyor. Bayilerin satışları kırsal kesimlerde ortalama %70, şehirlerde ise %50 oranında düştüğü için dağıtım şirketlerine ödemelerini yapamıyorlar, satış taahhütlerini ise yerine getiremiyorlar. Dağıtım şirketleri de bayilerden ödeme almadığı için rafinerilerden yakıt almakta zorlanıyorlar. Sektörün ödeme konusunda rahatlaması şart. Bunun için sektörümüzün tümünü kapsayan özel bir ekonomi paketi hazırlanmalı”.

Önceki ve Sonraki Haberler