1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PÜİS Başkanı Okumuş: Oransal indirim kalktı, bayiler rahatladı

PÜİS Başkanı Okumuş: Oransal indirim kalktı, bayiler rahatladı

Enerji Günlüğü – Akaryakıt dağıtıcılarının elektronik satışlarda indirim uygulamalarını oran yerine kuruş bazında ifade etmeye başlaması, bayileri...

PÜİS Başkanı Okumuş: Oransal indirim kalktı, bayiler rahatladı

Enerji Günlüğü – Akaryakıt dağıtıcılarının elektronik satışlarda indirim uygulamalarını oran yerine kuruş bazında ifade etmeye başlaması, bayileri rahatlatan bir uygulama oldu. 

Kamuoyunda Taşıt Tanıma Sistemi olarak bilinen elektronik sistemlerle yapılan akaryakıt satışlarındaki indirimler yüzdesel olarak ifade ediliyordu. Bu da %5 kâr marjıyla çalışan bayilerin gelirlerine doğrudan olumsuz etki yapıyordu. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) da uzun süredir, indirim tutarlarının yüzdesel ifade yerine kuruş olarak revize edilmesi için çalışma yürütüyordu.  

PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş gelişme üzerine geç de olsa bu uygulamaya geçilmesinin bayiler açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirtti ve şunları bildirdi, “Dağıtıcıların tüketicilere yaptığı indirimlerin oransal olması akaryakıt bayilerinin kar payları üzerindeki olumsuz etki yapıyordu. PÜİS olarak, EPDK ve dağıtıcılar nezdinde müteaddit girişimlerde bulunduk ve bu indirimlerin kuruş bazında yapılmasını talep ettik. Nihayet pazar payı açısından sektörün önde gelen dağıtım şirketleri, müşterilerine mektup göndererek yapılan anlaşmalarda daha önce oransal olarak belirlenen indirimlerin kuruş/TL bazında revize edileceğini bildirdi. Yapılan indirimlerin yüzde 10’lara ulaşması ve dağıtıcıların bu indirimlerin yarısını bayilerden almaları, brüt yüzde 5 kar marjı ile çalışan bayilerin zarar etmesine neden oluyordu. Özellikle son dönemde Ülkemiz ekonomisinde yaşanan olumsuzluklar, kur, faiz oranları ve maliyetlerdeki artışlar nedeniyle bayiler cüzi kar payıyla ayakta kalmaya çalışırken, bu sistem ile yaptıkları satışların her litresinden zarar ediyorlardı. Ülkemizde 2,5 milyon tonun üzerindeki akaryakıt elektronik sistemler yoluyla satılıyor. Bunu göz önüne aldığınızda bayilerimizin yaşadığı mağduriyet daha iyi anlaşılacaktır. PÜİS olarak bayilerimizin yaşadığı bu mağduriyeti EPDK’ya yaptığımız ziyaretlerde müteaddit defalar dile getirirken, dağıtım şirketlerinin dernekleriyle yaptığımız toplantılarda da indirimlerin yüzdesel değil, kuruş bazında yapılmasını talep ettik. Geç de olsa dağıtıcıların, dile getirdiğimiz bu sıkıntıları görmesi ve anlaşma yaptıkları müşterilere indirimlerin yüzdesel değil, litre bazında kuruş/TL olarak yapılacağını bildirmeleri sevindirici olmuştur. Bayilerimiz açısından olumlu bir gelişme”. 

İmran Okumuş, bayilerin önemli sorunlarından ikisi; yüzde 3’lere varan kredi kartı komisyonlarının indirilmesi ve finansal promosyonların kaldırılması meseleleriyle ilgili de çalışmalar yürüttüklerini ve her iki konuyu da sonuç alana kadar takip edeceklerini bildirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler