1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PÜİS: Benzin nakit ödeyene ucuz verilsin

PÜİS: Benzin nakit ödeyene ucuz verilsin

Enerji Günlüğü - Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), akaryakıt ürünlerine nakit ve kredi kartı ile ödemelerde farklı fiyat belirlenmesini...

PÜİS: Benzin nakit ödeyene ucuz verilsin

Enerji Günlüğü - Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), akaryakıt ürünlerine nakit ve kredi kartı ile ödemelerde farklı fiyat belirlenmesini önerdi. 

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), akaryakıt ürünlerine uygulanan fiyatlar konusunda nakit ödeme ve kredi kartı ile ödeme arasında farklılaştırmaya gidilmesine yönelik bir öneri hazırladı. Bu yöndeki taleplerini EPDK’ya sunan PÜİS Başkanı İmran Okumuş, konuya ilişkin bir de açıklama yaptı. 

YÜKSEK İŞLETME SERMAYESİ

Mevzuat uyarınca kredi kartı ile yapılan akaryakıt alımlarında tüketicilerin herhangi bir komisyon ödemediğine işaret eden PÜİS Başkanı İmran Okumuş şunları söyledi: 

“Yüksek tutarlarda işletme sermayesi gerektiren bir alanda faaliyet gösterdiklerinden dolayı akaryakıt bayileri devamlı finansman ihtiyacı içinde. Bu nedenle de bayiler kredi kartı ile yapılan satışlarda 40-45 günü bulan vadeleri bekleyemiyor ve bankalara yüzde 3’lere varan kredi kartı komisyonu ödeyerek finansman ihtiyacını karşılamaya çalışıyorlar.” 

ZİRAAT BANKASI MODELİ YAYILSIN

Kredi kartı komisyonları nedeniyle bayilerin taşıdığı finansman yükünün bir nebze de olsa hafifletilmesi için PÜİS olarak Türkiye Bankalar Birliği nezdinde kamu bankaları ile bir dizi görüşme gerçekleştirdiklerini anlatan Okumuş “İlk protokolü Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ile imzaladık. 15 Ekim 2018 tarihinde başlayan Ziraat Bankası’nın uygulaması bayilerimizi az da olsa rahatlattı. Diğer kamu bankaları ve özel bankalar ile görüşmelerimiz devam ediyor. Ziraat Bankasına sektörümüze verdiği destekten dolayı şükranlarımı sunuyorum. Ziraat Bankası’nın bizlere verdiği desteğin, diğer bankalar için de örnek teşkil etmesini diliyorum” dedi. 

KAR PAYININ YARIDAN FAZLASI KART KOMİSYONUNA

Esasen, kredi kartı ile yapılan satışların bayilere zarar verirken, tüketicilere borç erteleme dışında bir şey kazandırmadığı görüşünü dile getiren PÜİS Başkanı İmran Okumuş şunları söyledi: 

“Bayiler brüt yüzde 5 kar paylarının yarısından fazlasını kredi kartı komisyonu olarak bankalara veriyor. Dolayısıyla kredi kartı ile yapılan satışlarda karlı çıkanlar sadece bankalar oluyor. Sektöre zararı olan, tüketiciye ise faydası bulunmayan, sadece bankalara para kazandıran bu sistemin değişmesi gerektiğine inanıyoruz.” 

NAKİT ÖDEMEYE DÜŞÜK FİYAT VE ABD ÖRNEĞİ

Gelişmiş ülkelerde, örneğin Amerika’da nakit alımlarda pompa satış fiyatları daha düşükken, kredi kartı ile yapılan alımlarda daha yüksek ödeme yapıldığına işaret eden İmran Okumuş “Bunun doğru bir uygulama olduğunu düşünüyoruz” dedi. Sektörde dağıtıcı bayi ilişkisinde hali hazırda bu sistemin uygulandığının altını çizen İmran Okumuş şöyle devam etti: 

“Dağıtıcılar, aldığı yakıtın bedelini peşin ödeyen bayilere, vadeli olarak ödeyen bayilerden daha indirimli fiyat uyguluyor. Aynı şekilde nakit ödeme yapan tüketicilere de, kredi kartı ile ödeme yapanlara göre bir indirim uygulanabilir.” 

FİNANSAL PROMOSYANLAR DA KALDIRILIRSA… 

Akaryakıt bayilerinin faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri ve tüketicilerin de nakit ödeme yaptıklarında bir avantaja sahip olabilmeleri için nakit ve kredi kartı olmak üzere iki ayrı fiyat belirlenmesi önerisini EPDK’ya sunduklarını kaydeden PÜİS Başkanı “Finansal promosyonların da kaldırılması halinde, akaryakıtı nakit olarak alacak tüketicinin önemli bir avantaja sahip olacağına inandığımız bu sistemin yapılandırılmasını EPDK’dan talep ettik. Bu sistem yapılandırıldığı takdirde, hem sektörün, hem de tüketicilerin kazanacağına inanıyorum” dedi. 

Enerji Günlüğü

TABGİS: KREDİ, KARTIYLA AKARYAKIT SATIŞINDA FİYAT FARKLI OLMALI

Önceki ve Sonraki Haberler