1. HABERLER

  2. PETROL

  3. PÜİS'ten akaryakıt bayilerine pano ve fiyat uyarısı

PÜİS'ten akaryakıt bayilerine pano ve fiyat uyarısı

Enerji Günlüğü – PÜİS, akaryakıt bayilerinin fiyatları ilan panosunda ilan etmekle ve panodaki fiyatı uygulamakla yükümlü olduklarını açıkladı. Petrol...

PÜİS'ten akaryakıt bayilerine pano ve fiyat uyarısı

Enerji Günlüğü – PÜİS, akaryakıt bayilerinin fiyatları ilan panosunda ilan etmekle ve panodaki fiyatı uygulamakla yükümlü olduklarını açıkladı. 

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), fiyat ilanları konusunda bayilerin uyması gereken kurallara ilişkin yazılı bir duyuru yaptı. PÜİS,  akaryakıt bayilerinin fiyatları ilan panosunda ilan etmekle ve panodaki fiyatı uygulamakla yükümlü olduklarını belirtti.

Açıklamada, "Bayiler istasyonlarında veya köy pompalarında, satışa sundukları akaryakıtların resmi isimlerini ve tavan fiyatlarını istasyonların ön cephesinde, yoldan açıkça görünür şekilde konuşlandırılmış ilan panosunda ilan etmekle, ürün farklılaştırılması yapılmış olması halinde her bir farklılaştırılmış ürünün kendisi için geçerli tavan fiyatı yazmakla yükümlü. Ayrıca, bayiler ilan panosunda yer alan akaryakıt türlerini istasyonunda veya köy pompalarında satışa hazır bulundurmak zorunda.

Bayiler mevzuat uyarınca ilan panosunda yer alan tavan fiyatların üzerinde akaryakıt satışı yapmamakla yükümlü. Ayrıca, istasyonda birden fazla ilan panosu bulunması halinde ilan panolarındaki akaryakıt isim ve fiyat bilgilerinin birbirleri ile aynı olması gerekiyor." denildi.

POMPADA DA AKARYAKITIN RESMİ İSMİNİN YAZILI OLMASI GEREKİYOR

Bayilerin herhangi bir mağduriyete uğramamaları için fiyat değişikliğini gece 24.00’ten itibaren uygulamaları ve fiyat panosunda gerekli değişiklikleri yapmaları gerektiğini belirten PÜİS, her bir akaryakıt pompasında, pompada satılan akaryakıtın resmi isminin, ürün farklılaştırılması yapılmış olması halinde resmi isim ile birlikte her bir farklılaştırılmış ürün için kullanılan ticari ismin ve fiyatın yer alması gerektiğine dikkat çekti. 

TÜKETİCİLER İÇİN ÜCRETSİZ TELEFON BİLGİSİNİN YER ALDIĞI LEVHA VEYA ÇIKARTMA ŞART 

Yine mevzuat uyarınca bayiler, tüketiciler tarafından dağıtıcı lisansı sahiplerine yapılabilecek ihbar ve şikayetlere ilişkin açıklamalar ile ücretsiz telefon numarasının yer aldığı levha ve/veya çıkartmaları, istasyonlarında pompa adası bulunması halinde her adaya, ada bulunmaması halinde ise tüm pompalara asmakla yükümlü.

FARKLILAŞTIRILMIŞ ÜRÜNLERE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER 

Mevzuat uyarınca, farklılaştırılmış ürünler ilan panosuna yazılırken, önce resmi isimlerinin, yanında veya altında ticari isimlerinin ve/veya logolarının yer alması gerekiyor. Ticari ismin ve/veya logonun, resmi ismin öncelikle ve kolaylıkla okunmasını ve görülmesini güçleştirmeyecek biçimde yazılması gerekiyor. 

İLAN PANOSUNDA DAĞITICIYA VE BAYİYE İLİŞKİN BİLGİLERİN OLMASI GEREKİYOR 

Mevzuat uyarınca ilan panolarında, bayisi olunan dağıtıcı lisansı sahibinin marka ve logosu, bayilik lisansı sahibinin adı veya unvanı ile bayilik lisansının tarih ve sayısının da yer alması gerekiyor. İlan panolarındaki fiyat haricindeki bilgilerin değiştirilmesi için zamana ihtiyaç duyulan hallerde, geçici değişiklikler pankart, afiş, çıkartma gibi araçlarla yapılması öngörülüyor.

TÜKETİCİYİ YANILTICI İBARE, İŞARET VE ÇIKARTMA YASAK 

Mevzuat uyarınca ticari isim ve markalar ile bunlara ilişkin işaretler, resmi isimlerin okunmasını engellememek kaydıyla ve fiyat belirtilen yerler dışında olmak üzere, istasyon haricindeki veya dahilindeki diğer yerlerde tek başına kullanılabiliyor. Ancak, ilan panosu ve pompalar dahil, istasyon içinde ya da haricinde farklılaştırılmış ürünlerin belli türdeki araçlar için gerekli olduğu algısına yol açacak biçimde tüketicileri yanlış yönlendirecek ibare, işaret, çıkartma v.b. kullanılamıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler