1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Putin`den Erdoğan`a Ukrayna mektubu

Putin`den Erdoğan`a Ukrayna mektubu

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 18 bölge ülkesi liderine birer mektup göndererek, Ukrayna sorununun...

Putin`den Erdoğan`a Ukrayna mektubu

Enerji Günlüğü - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 18 bölge ülkesi liderine birer mektup göndererek, Ukrayna sorununun çözümüne katkı sağlanmasını istedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10 Nisan 2014 tarihinde AB liderlerine yazdığı ve doğalgaz borcunu ödemeyen Ukrayna'nın ikna edilmesi için öneri istediği tarihi mektubundan sonra bugün de aralarında Türkiye'nin de yer aldığı bölge ülkelerinin liderlerine birer mektup gönderdi.

PUTİN'İN 10 NİSAN 2014 TARİHİNDE AB LİDERLERİNE GÖNDERDİĞİ TARİHİ MEKTUP NEYDİ?

ERDOĞAN DAHİL 18 LİDERE İLETİLDİ

Putin'in mektubu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Avusturya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Makedonya, Moldova, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya ve Slovenya liderlerine de iletildi.

UKRAYNA SORUNUNA ORTAK YAKLAŞIM ARAYIŞI

Putin, Ukrayna ekonomisinin istikrara kavuşturulmasına ve Rus doğalgazının sözleşmelere uygun olarak tedarikinin ve transit geçişinin devamlılığının sağlanmasına yönelik ortak bir yaklaşım oluşturabilmek için Nisan ayı başında acil istişarelere başlanması önerisinde bulunduğunu hatırlattı.

AB DIŞI ÜLKELER KAYGILARIMIZI PAYLAŞIYOR

Bu önerinin üzerinden, bir aydan fazla süre geçtiğini kaydeden Rus Lider, "Bu süre zarfında AB üyesi olmayan bir dizi ülkenin temsilcileriyle Moskova’da istişarelerde bulunduk. Bu görüşmelerde muhataplarımız, Ukrayna’nın Rusya Federasyonu’nun tedarik ettiği doğalgaz karşılığında yapması gereken ödemeler konusundaki tutumuna ve Ukrayna’nın yeraltı depolama tesislerinde yetersiz miktarda gaz depolanmasının yaratacağı risklere dair kaygılarımızı tamamen paylaştıklarını belirttiler" dedi.

AB'DEN HİÇBİR SOMUT ÖNERİ GELMEDİ

Ukrayna'nın doğalgaz borcunu ödememesi ve bunun yol açtığı tıkanıklığa ortak çözüm bulunması konusunda Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger liderliğindeki bir heyetle de yalnızca bir görüşme gerçekleştirebildiklerini hatırlatan Putin şöyle dedi:

"Varşova’da yapılan bu toplantıya Ukrayna temsilcisi Yuri Prodan da iştirak etti. Ne yazık ki ortaklarımızdan, Ukrayna’nın doğalgaz şirketinin yasal yükümlülüklerini yerine getirmeye devam etmesi ve Avrupa’ya doğalgaz transitinin sağlıklı bir biçimde sürmesini sağlamak için bu şirketle ilgili sıkıntıları ortadan kaldırmaya yönelik hiçbir somut öneri gelmediğini söylemek zorundayız."

KİEV'İN BORCU ARTMAYA DEVAM EDİYOR

10 Nisan'daki mektubundan bu yana Rus doğalgazı için yapılması gereken ödemeler konusunda hiçbir ilerleme sağlanamadığı gibi, Ukrayna’ya tedarik edilen doğalgaz için Gazprom’a en ufak bir ödeme yapılmadığını vurgulayan Rus Lider bu süreçte Ukrayna'nın borcunun artmaya devam ettiğini belirtti.

IMF UKRAYNA'YA VERDİ O BİZE ÖDEMİYOR

Ukrayna’nın toplam borcunun 2 milyar 237 milyon dolarlık artışla 3 milyar 508 milyon dolara ulaştığını kaydeden Vladimir Putin, "IMF’yle varılan anlaşma uyarınca Ukrayna’ya verilecek kredinin 3.2 milyar dolarlık ilk dilimi teslim edilmiş olmasına rağmen böyle bir durumla karşı karşıya bulunmaktayız" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA BİZİ ÖDE-KULLAN'A MECBUR ETTİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın üzerine düşen ödemeleri yapmaması nedeniyle Rus şirketi Gazprom'un sözleşmeyle belirlenmiş yasal haklarına dayanarak Ukrayna’dan doğalgaz tedariki için ön ödeme talep ettiğini de hatırlattı. 1 Haziran itibariyle Ukrayna'ya yönelik doğalgaz tedarikinin ön ödeme (öde-kullan) miktarına göre yapılmaya başlanacağı kararı aldığını da vurgulayan Rus Lider, "Mevcut koşulların bu kararı zorunlu kıldığının altını tekrar çizmek isterim" dedi.

İSTİŞAREYE HAZIRIZ, AVRUPA ETKİN OLSUN

Moskova yönetiminin, halen normal şartlara dönülmesi için Avrupa ülkeleriyle istişareleri sürdürmeye ve işbirliği içinde çalışmaya hazır olduğunu kaydeden Vladimir Putin, "Avrupa Komisyonu’nun da Ukrayna ekonomisini istikrara kavuşturmaya yönelik somut ve adil çözümler üretilmesi adına sürece daha etkin bir biçimde katkıda bulunmasını umut etmekteyiz" notunu düştü.

Önceki ve Sonraki Haberler