1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Rafineri ve petrokimya sektörü İzmir’de toplanacak

Rafineri ve petrokimya sektörü İzmir’de toplanacak

Enerji Günüğü - SOCAR Türkiye'nin ana sponsoru olduğu 17. Orta ve Doğu Avrupa Rafineri ve Petrokimya Konferansı 14-16 Ekim tarihleri arasında Hilton Oteli'nde...

Rafineri ve petrokimya sektörü İzmir’de toplanacak

Enerji Günüğü - SOCAR Türkiye'nin ana sponsoru olduğu 17. Orta ve Doğu Avrupa Rafineri ve Petrokimya Konferansı 14-16 Ekim tarihleri arasında Hilton Oteli'nde gerçekleştirilecek.

STAR Rafinerisi projesi ile Türkiye'nin özel sektör eliyle gerçekleştirilen ilk rafineri yatırımına ev sahipliği yapan İzmir, rafineri ve petrokimya sektörlerinin dünya devlerini ağırlamaya hazırlanıyor.

17. Orta ve Doğu Avrupa Rafineri ve Petrokimya Konferansı'na aralarında Macaristan'ın petrol şirketi MOL'ün İcra Kurulu Başkanı Artur Thernesz, İtalya'nın enerji devi Eni S.p.A'nın Başkan Yardımcısı Giacomo Rispoli, Rafineri ve Petrokimya Endüstrisi (NIS) Danışmanı Ivan Soucek, STAR Rafinerisi Direktörü Robert Storey'in bulunduğu 150'nin üzerinde üst düzey yönetici ve uzman katılacak. Konferansın açılış konuşmasını ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yapacak.

DÜNYADA İLGİLİ SEKTÖRLERİN DİKKATİ İZMİR'E ÇEKİLECEK

Konferans hakkında bilgi veren SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, SOCAR Türkiye olarak misafirlerini Petkim Yarımadası'nı gezdirerek yatırımlarını tanıtma imkanı bulacaklarını belirterek, "Petkim Yarımadası'nda inşası süren STAR Rafinerisi projemiz, bu entegrasyonun dünyadaki özgün örneklerinden biri olacak. Yatırımlarımızla Avrupa'daki en önemli üretim üslerinden birini oluşturmak istiyoruz. İzmit-Yarımca'da ve İzmir-Aliağa'da 1970'li yıllarda devlet tarafından başarıyla gerçekleştirilen entegrasyon zinciri, bugün yeni halkalar eklenerek özel sektör mantığı ile yeniden hayat bulacak. 5.6 Milyar Dolar yatırım bedeli ile ülkemizin özel sektör eliyle yapılan ilk rafinerisi olma özelliğini taşıyan yatırımla İzmir'e böylesine önemli bir konferans getirdiğimiz için mutluyuz. Bu konferansla dünyada ilgili sektörlerin dikkatini İzmir'e çekmeyi hedefliyoruz. " dedi.

RAFİNERİ-PETROKİMYA ENTEGRASYONUN ÖNEMİ

Yavuz, rafineri-petrokimya entegrasyonun taşıdığı önemi 10 yıl önce Türkiye'de ilk olarak anlatmaya başladıklarını belirterek, ünyada gelişmiş ülkelerin ortak özelliklerinin, bu entegrasyonu başarıyla hayata geçirmeleri olduğunu kaydetti.

2008-2018 arasını kapsayan 10 yılda Petkim Yarımadası'na yapacakları yatırımların toplam büyüklüğünün 10 Milyar Dolara ulaşacağını kaydeden Kenan Yavuz, bu yatırımların Türk ekonomisinin en önemli sorunu olan cari açığı aşağıya çekmede stratejik önem taşıdığını vurguladı.

TÜRKİYE'NİN İLK KİMYA ENDÜSTRİ PARKI

Yatırım portföylerinin, Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik- Dağıtım entegrasyon zincirini hayata geçirmeye odaklandığını belirten Yavuz, Aliağa’nın, mevcut durumundan en az üç kat fazla büyüme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Yavuz, “Ülkemiz kimya sanayisine çağ atlatacak yatırımlarımızla Türkiye'nin ilk Kimya Endüstri Parkı'nı Aliağa'ya kazandıracağız. Bu büyük vizyondan, öncelikle İzmir kamuoyunun haberdar olması gerekiyor. Konferansı İzmir'e bu nedenle davet ettik. Bu vesileyle de katılımcılara İzmir'i tanıtmaktan büyük mutluluk duyacağız. Yatırımlarımıza her kesimden destek görmek ise çalışma azmimizi artırıyor. Ancak şunu da iyi bilmemiz gerekiyor: Dünya artık farklı bir dilden konuşuyor. Bu dili öğrenmek ve iyi anlamak, uluslararası çevre standartlarını harfiyen uygulayan yatırımların önündeki kişisel ve hukuki engelleri kaldırmamız gerekiyor. Türkiye'nin ihtiyacı olan katma değeri yüksek bilgi, teknoloji ve sermaye yoğun doğrudan yatırımlardır. Türkiye'nin en büyük doğrudan yatırımcı şirketi olarak, bu iddiayı dile getirme hakkını kendimizde görüyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler