1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Referans Rus petrolünün adı belli oldu: VSTO

Referans Rus petrolünün adı belli oldu: VSTO

Enerji Günlüğü - Dünyanın en önemli petrol üreticilerinden biri konumundaki Rusya, üretimdeki bu gücünü petrol piyasalarına da yansıtacak yeni bir...

Referans Rus petrolünün adı belli oldu: VSTO

Enerji Günlüğü - Dünyanın en önemli petrol üreticilerinden biri konumundaki Rusya, üretimdeki bu gücünü petrol piyasalarına da yansıtacak yeni bir adım attı.
Rusya, 5 bin kilometrelik bir boru hattıyla Pasifik kıyılarına ulaştırdığı petrolü, dünya piyasalarında yakından takip edilecek yeni bir referans petrol türü haline getirmeyi hedefliyor. Halen uluslararası piyasalarda referans alınan ve tüm dünyada yakından takip edilen iki petrol türü var, Brent ve Batı Teksas (WTI) petrolü. Rusya'nın bu ikisinin yanına eklemeye hazırlandığı yeni petrol türünün adı da belli: VSTO... Söz konusu petrol, Doğu Sibirya'dan 5 bin kilometrelik bir hatla Pasifik Okyanusu'na ulaştırılan Rus petrolü. Ve VSTO markası, bu petrolü taşıyan boru hattının kısa adından başka bir şey değil: Doğu Sibirya-Pasifik Okyanusu Petrol Boru Hattı... VE-SE-TE-O şeklinde okunacak ve ticari marka haline getirilecek yeni petrolün, birkaç yıl içinde hem Rusya’da hem de dünyada tanınması hedefleniyor. Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü başuzmanı Mihail Subbotin, yeni petrolün başarılı olacağına inanıyor. Rus, Arbat Kapital yatırım şirketinin petrol ve gaz uzmanı Vitaliy Gromadin de "Batı Teksas ve Brent petrollerine çoktandır alternatif bir türün ortaya çıkması gerekiyordu" dedi.
Her ne kadar Ruslar, boru hattının kendi dillerindeki adının baş harflerini kullanmayı düşünse de bu ileride İngilizce adının baş harflerine de dönebilir. East Siberia Pasific Ocean, kısa adıyla ESPO, yeni reeferans Rus petrolünün sembolü olabilir. En azından kimi uzmanlar bunu düşünüyor.

Erkan Özdemir

Önceki ve Sonraki Haberler