1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. RES’lerde yardımcı kaynak kurulu güç sınırı kalktı

RES’lerde yardımcı kaynak kurulu güç sınırı kalktı

Yardımcı kaynak tesis eden RES’ler, hibrit santrallerdeki 100MW’lık yardımcı kaynak kurulu güç sınırından muaf olacak.

RES’lerde yardımcı kaynak kurulu güç sınırı kalktı

Enerji Günlüğü - Yardımcı kaynak tesis eden rüzgar enerjisi santralleri, hibrit santrallere getirilen 100MW’lık yardımcı kaynak kurulu güç sınırından muaf olacak. 

Elektrik Piyasasında Önlisans veya Lisanslara Konu Üretim tesislerinin Santral sahalarının Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Değişiklik kararı, Usul ve Esasların birden çok kaynaklı elektrik üretim tesislerinde kurulabilecek yardımcı kaynağa dayalı ünitelerin toplam mekanik gücünü sınırlayan “Yardımcı kaynak ünite gücü” başlıklı 24. maddesinde, rüzgar enerjisi santralleriyle (RES) ilgili bir değişiklik yaptı. 

Buna göre ana kaynağı rüzgar enerjisi olan santrallere ilave edilecek olan yardımcı kaynağa dayalı ünitelerde herhangi bir kurulu güç sınırlaması söz konusu olmayacak. 

Birden çok kaynaklı elektrik üretim tesislerinde yardımcı kaynağa dayalı ünitelerin toplam mekanik gücü; ana kaynağının kurulu gücü 50MW ve altında olan tesisler için ana kaynak kurulu gücünü aşamıyor. 

Ana kaynak kurulu gücü 50MW’ın üstünde ise 50MW güce, ana kaynak kurulu gücünün 50MW’ı aşan kısmının yarısına karşılık gelen güç ilave edilerek bulunacak toplam gücü geçemiyor. 

Bu hüküm çerçevesinde tesis edilecek yardımcı kaynak ünitelerinin mekanik kurulu gücü ise toplamda 100MW’ı geçemiyor. Yeni düzenleme RES’leri, bu son hüküm kapsamından çıkardı.

Önceki ve Sonraki Haberler