1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. RESYAD: Rüzgar yatırımlarını görünmez bir el engelliyor

RESYAD: Rüzgar yatırımlarını görünmez bir el engelliyor

Enerji Günlüğü - Rüzgar Enerjisi Santralleri Yatırımcıları Derneği (RESYAD) rüzgar enerjisi yatırımlarının, kuş göç yolu bahanesiyle adeta görünmez...

RESYAD: Rüzgar yatırımlarını görünmez bir el engelliyor

Enerji Günlüğü - Rüzgar Enerjisi Santralleri Yatırımcıları Derneği (RESYAD) rüzgar enerjisi yatırımlarının, kuş göç yolu bahanesiyle adeta görünmez bir el tarafından engellendiğini ileri sürdü. 

RESYAD Başkanı Selahattin Baysal ve dernek üyelerinden Recai Aslan'ın imzalarıyla yapılan açıklamada, 21 Haziran 2013 Cuma günü Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Genel Müdürleri ile Bakanlık Makamında RES projelerinin durumu, geleceği, kuş göç yolları ve benzeri konularda bir toplantı yapıldığı belirtildi.

RÜZGARCILAR ÇALIŞMAYA DEVAM

Toplantı öncesinde konunun önemine binaen RESYAD'ın tüm üyeleri ile konunun taraflarının bu toplantıda sorunların ve çözüm önerilerinin ayrıntılı şekilde ele alınmasına yönelik girişimleri sürdürmeye çağrıldığı hatırlatıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Duyurumuz konusu toplantının 21 Haziran 2013 Cuma günü Orman Bakanlığı Makamında DKMPGM, OGM üst düzey yetkililerinin katılımıyla yapıldığı, konunun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) vb. diğer ilgili Kuruluş yetkililerin de katılımıyla daha geniş Platformda ele alınmasının gerektiğine karar verildiği öğrenilmiş bulunmaktadır. Bu itibarla, RES projelerindeki olumsuzlukların/engellemelerin ortadan kaldırılmasına yönelik anılan Kuruluş yetkilileri nezdinde daha geniş katılımlı platformda yapılacak toplantılarda oluşturulacak görüşler için sayın Üyelerimizin ve basınımız ilgililerinin RES Projelerindeki olumsuzluklar giderilinceye kadar girişimlerini sürdürmeye devam etmelerini önemle arz ederiz."

BİR TEK KUŞ ÖLMÜŞ MÜ?

RESYAD, konuyla ilgili şu noktalara da dikkat çekiyor:

- Belirli sıklıkta orman yapısına sahip orman alanlarında ve kuş göç yolları veya civarına RES için Orman Bakanlığınca izin verilmesi uzmanlaşmış akademisyenlerce hazırlanan raporlar alınması suretiyle mümkün. Ancak, yine de bu sebeple birçok yatırımcı mağdur...

- Sıklığa haiz ormanlık arazide RES için yatırımcılar orman varlıklarının heba edilmesini zaten istemez. Ancak, kuş göç yolları gibi sözde gerekçelerle Bakanlıkça birçok RES projesine izin verilmemesi anlaşılır bir durum değil.

- Adeta görünmeyen bir güç, RES projelerinin yapılmasına engel oluyor. Yani izin verilmeyerek RES projelerinin iptal olmasına zemin oluşturuluyor.

- Neredeyse "sözde kuş göç yolu" gerekçesiyle RES projelerine düşman gözüyle bakılmakta olduğu herkesçe bilinen bir hal aldı.

- Manyas Kuş Cenneti'nden, Çanakkale-Ayvalık, Aliağa-Çeşme-Kuşadası, Didim-Akbük, Bodrum, Datça’ya kadar geniş bir alanda yıllardır işletmedeki binlerce MW rüzgar santralinden dolayı bir tek ölmüş, telef olmuş kuş vakası olup olmadığı sorusuna, Orman ve Su İşleri Bakanı'nın, emrindeki yüzlerce uzmana sorularak mı yoksa uluslararası lobilerin tesiriyle mi cevap verileceği önemli.

- Kuş göçlerinin ancak rüzgarla mümkün olabileceği, yani kuş göçü ile rüzgarı birbirinden ayırmanın düşünülemeyeceği çok açık iken ve hiçbir canlının kendisine zarar verecek nesneye yaklaşmayacağı bilinen bir tabiat olayıdır.

- Kaldı ki, rüzgar yatırımcıları, kuş göç zamanlarında rüzgar türbinlerini çalıştırmamaya kadar varan taahhütlerde bulunmaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler