1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. RESYAD: Rüzgarın önünü kesmeyin

RESYAD: Rüzgarın önünü kesmeyin

Enerji Günlüğü - Rüzgar Enerjisi Santrali Yatırımcıları Derneği (RESYAD) Başkanı Selahattin Baysal, "Adeta görünmeyen bir güç RES projelerinin yapılmasına...

RESYAD: Rüzgarın önünü kesmeyin

Enerji Günlüğü - Rüzgar Enerjisi Santrali Yatırımcıları Derneği (RESYAD) Başkanı Selahattin Baysal, "Adeta görünmeyen bir güç RES projelerinin yapılmasına engel oluyor" dedi. 

RESYAD Başkanı Selahattin Baysal, üye şirketlere ve sektördeki önemli oyunculara gönderdiği mektupla, 21 Haziran 2013 Cuma günü Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Genel Müdürleri ile Bakanlık makamında RES projelerinin durumu, geleceği, kuş göç yolları vb. konularda bir toplantı yapılacağı duyumu alındığını belirtti.

RÜZGAR İÇİN ORMAN BAKANLIĞI'NDA KRİTİK ZİRVE 

SÖZDE GEREKÇELER ENGEL OLMASIN

Tüm derken üyelerini ve yatırımcıları, konunun önemine binaen üst düzey katılımlı bu toplantıdan pozitif sonuçlar alınmasına yönelik girişimlerde bulunmaya çağıran Baysal şu ifadeleri kullandı: 

"Bilindiği üzere, belirli sıklıkta orman yapısına sahip orman alanlarında ve kuş göç yolları veya civarına RES için Orman Bakanlığı'nca izin verilmesi, konusunda uzmanlaşmış akademisyenlerce hazırlanan raporların alınması suretiyle mümkün olabilmektedir. Ancak, yine de bu sebeple bir çok yatırımcımızın mağduriyeti ortadadır. Sıklığa haiz ormanlık arazide RES için yatırımcılarımız milli varlığımız ormanlarımızın heba edilmesini zaten istemezler. Ancak, kuş göç yolları gibi sözde gerekçeler RES projelerinin reddedilmesi ise gerçeği yansıtmadığı gibi, bu sözde gerekçeye dayanılarak Bakanlıkça bir çok RES Projesine izin verilmemesi ise anlaşılır bir durum olmamaktadır. Bir başka ifadeyle, adeta görünmeyen bir güç RES Projelerinin yapılmasına engel olmakta, yani izin verilmeyerek RES Projelerinin iptal olmasına zemin oluşturmaktadır. Hatta neredeyse kuş göç yolu gerekçesiyle RES Projelerine düşman gözüyle bakılmakta olduğu herkesçe paylaşılan bir hal aldığı bilinmektedir."

KUŞ GÖÇÜ İLE RÜZGAR BİRBİRİNDEN AYRILAMAZ

Selahattin Baysal mektubunda, kuş göçlerinin ancak rüzgarla mümkün olabileceğine işaret ederek "Yani kuş göçü ile rüzgarı birbirinden ayırmanın düşünülemeyeceği çok ayan beyan bir durum iken, hiçbir canlının kendisine zarar verecek nesneye yaklaşmayacağı bilinen bir tabiat olayıdır" ifadelerini kullandı. Selahattin Baysal mektubunu şöyle tamamladı: 

"Kaldı ki, kuş göç zamanlarında Rüzgar Türbinlerinin çalıştırılmamasına kadar varan taahhütleri yatırımcılarımızın vermesine rağmen yukarıda belirtilen sözde gerekçelerin kaldırılması yönünde Yatırımcılarımızın/Akademisyenlerimizin belirtilen olumsuz görüşlerin kaldırılarak, olumlu yönde karar alınmasına destek vermeleri yönünde girişimde bulunmalarında sonsuz yararlar söz konusudur. Bu nedenlerle, 21.06.2013 Cuma günü Orman Bakanlığı Makamında yapılacağı öğrenilen toplantıya ilişkin gerekli girişimleri sürdürmelerini dilemekteyim."
 
Önceki ve Sonraki Haberler