1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Riskli madenlere daha sıkı denetim

Riskli madenlere daha sıkı denetim

Enerji Günlüğü - Maden sahaları risk gruplandırmasına tabi tutularak, mavi, sarı ve kırmızı olmak üzere üç gruba ayrıldı. Riskli kömür madenleri,...

Riskli madenlere daha sıkı denetim

Enerji Günlüğü - Maden sahaları risk gruplandırmasına tabi tutularak, mavi, sarı ve kırmızı olmak üzere üç gruba ayrıldı. Riskli kömür madenleri, yılda bir yerine dört kez denetlenecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın, “işletme güvenliği sağlanamamış madencilik faaliyetlerine sıfır tolerans” sloganıyla duyurduğu madencilikte yeni modelin ilk güvenlik uygulaması başladı. DÜNYA Gazetesi’nin Haberine göre, Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM), Maden Sahalarında Risk Yönetimi adı altında başlatılan uygulama kapsamında maden ocakları işletme güvenliği açısından taşıdıkları risk seviyelerine göre mavi, sarı ve kırmızı olmak üzere üç gruba ayırdı. MİGEM, yılda en az bir kez denetlenmesi gereken madenleri risk büyüklüklerine göre yılda 1, 2 ve 4 kez denetlemeye başladı.

YERALTI OCAKLARI YILDA DÖRT KEZ

Bu kapsamda, sık sık yürek burkan kaza haberleri ile gündeme gelen riskli yer altı kömür madenleri, kırmızı gruba alınarak, denetim sıklığı yılda birden dörde çıkarıldı. Üç ayda bir denetlenecek madenlerde, en ufak riskin anında tespiti ve önlem alınması hedefleniyor. Sarı grup kapsamındaki madenler altı ayda bir, mavi gruptakiler ise yılda 1 kez denetime tabi tutulacak.

KIRMIZI GRUPTA SÜREKLİ DENETİM

Yetkililerden edinilen bilgiye göre, uygulama ile özellikle kazalarla gündeme gelen maden ocaklarının çok daha sık ve daha kısa aralıklarla denetlenerek, eksik ve risklerin anında tespit edilmesi ve gereken önlemlerin alınması hedefleniyor. Tüm yeraltı kömür ve yılda 100 bin tondan fazla üretim yapan yeraltı metal maden ocakları artık üç ayda bir denetlenecek. 

İSTANBUL CEBECİ EN RİSKLİ GRUPTA

Ayrıca yılda 500 bin tondan fazla üretim yapan açık kömür ve metalik maden ocakları ile İscehisar bölgesi mermer ocakları ve İstanbul Cebeci bölgesi agrega ocakları da yılda dört kez denetlenecek kırmızı grup içinde yer aldı.

SARI GRUBA YILDA İKİ KEZ DENETİM

Risk sıralamasında kırmızının ardından gelen sarı gruptaki madenlerin de yılda iki kez denetlenmesi kararlaştırıldı. Üretimi yılda 100 bin tondan az yeraltı metal sahaları ile üretimi 500 bin tondan az açık ocaklara bu sınıfta yer verildi. Üretimi 100 bin tondan az açık ocaklar ise mavi grupta yer alacak ve yılda bir kez denetlenecek. Kum ve çakıl grubu ocaklardan ise yılda 500 bin tondan fazla üretim yapanlar sarı, az üretim yapanlar ise mavi grupta yer alacak. 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler