1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Rize’de HES projesine iptal

Rize’de HES projesine iptal

Enerji Günlüğü - Rize İdare Mahkemesi, 'Andon İçme Suyu Tesisi bünyesinde yapılan HES’e iptal kararı verdi.Rize'de 9 ilçe ve 26 köyün içme suyu ihtiyacının...

Rize’de HES projesine iptal

Enerji Günlüğü - Rize İdare Mahkemesi, 'Andon İçme Suyu Tesisi bünyesinde yapılan HES’e iptal kararı verdi.

Rize'de 9 ilçe ve 26 köyün içme suyu ihtiyacının karşılandığı su tesisleri bünyesinde yapılmak istenen HES projesi, Rize İdare Mahkemesi tarafından hukuksal altyapı oluşturulmadığı için yürütmeyi durdurma kararının ardından iptal edildi.

Rize'nin Küçükçayır Köyü'nde bulunan ve 9 ilçe ve 26 köyün içme suyu ihtiyacının karşılandığı 'Andon İçme Suyu Tesisi' bünyesinde Rize Belediyesi ile İl Özel İdaresi arasında yapılan bir protokol ile inşasına başlanılan HES projesi ile ilgili, köy sakinlerinden Kazım Delal ve YusufEsiriptal davası açmıştı.

UYGULAMA İLGİNÇLİKLERLE DOLU

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, yaptığı yazılı açıklamada, "HES'lere karşı bu güne kadar 130'a yakın dava açıldı. 110'un üzerindeki HES için açılan bu davalarda 122 'yürütmeyi durdurma' ve 'iptal' kararı verildi. Diğer davalarda olduğu gibi burada da yargı, devletin resmi kurumlarının açıkça hukuka, yasalara, yönetmeliklere ve uluslararası anlaşmalara aykırı davrandığını ortaya koydu. Bu davanın en ilginç yönü ise yaklaşık 350 bin nüfusun içme suyunun sağlandığı içme suyu tesislerinin içerisinde böyle bir projenin geliştirilmesi. Yani suyu önce bu tesislerden geçirip, enerji üretilecek ve sonrasında arıtma tesislerine verilip, isale hattına aktarılacak. Bu projenin devamında ise Paşaçukur mevkiinde, hiçbir izin veya kullanım hakkı alınmaksızın böyle bir tesis yapılmış ve bitirilmiş. Burada ise su tribünlerden geçirildikten sonra direk isale hattına veriliyor! Ortada böylesine ilginç bir durum var ve daha da ilginci yaklaşık 2 yıldır bu çalışma için herhangi bir yazışma, Ç ED Raporu veya başvuru dahi yapılmamış. DEKAP olarak bundan sonra da HES'lere ve benzeri yıkım projelerine karşı yurdun her yanında mücadele eden köylülerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler