1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Rize’nin çay atıkları biyokömür ve elektriğe dönüşecek

Rize’nin çay atıkları biyokömür ve elektriğe dönüşecek

Rize’de kurulacak 0,8 MW kapasiteli tesiste çay atıkları piroliz teknolojisi ile işlenerek biyokömür ve elektriğe çevrilecek.

Rize’nin çay atıkları biyokömür ve elektriğe dönüşecek

Enerji Günlüğü - Rize’de kurulacak 0,8 MW kapasiteli tesiste çay atıkları piroliz teknolojisi ile işlenerek biyokömür ve elektriğe çevrilecek.

Ribelkent Yapı İnşaat Taahhüt Turizm Ulaşım Enerji Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Rize İli, Kalkandere İlçesi, Rize OSB sınırları içerisinde, günlük 48 ton çay atığına alternatif olarak orman ve orman ürünleri atığını hammadde olarak kullanılabileceği piroliz yöntemi ile 4.200 ton biyokömür ve 6.000 MW elektrik enerjisi üretiminin gerçekleşeceği “Piroliz ve Biyokömür Üretim Tesisi (0,8 MW) Projesi’nin tesis edilmesi ve işletilmesi planlanıyor. 

17,1 milyon lira değerindeki Piroliz ve Biyokömür Üretim Tesisi (0,8 MW) Projesi kapsamında kullanılması planlanan çay atıkları Çaykur uhdesindeki çay fabrikalarından üretim ve 2. Eleme aşamalarında ortaya çıkan çay çöpleri ve liflerden karşılanacak. 

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAY-KUR) ile Ribelkent Yapı İnşaat Taahhüt Turizm Ulaşım Enerji Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. Arasında imzalanan atık protokolü çerçevesinde yıllık maksimum 15.000 ton çay atığının piroliz edilmesi planlanıyor. Alternatif olarak orman ve orman ürün (odun talaşı, tomruk, kapak vb) atıkları kullanılacak. 

Tesiste çay atığının piroliz edilmesi sonucu pirolitik gaz, pirolitik yağ ve biyokömür elde edilecek. Elde edilecek pirolitik gaz, gaz motorlu jeneratörlerde yakılarak enerjiye çevrilecek, pirolitik sıvı ise piroliz reaktörü ve tesisin enerji ihtiyaçları için kullanılacak. Piroliz sonrası geriye kalan katı kısım hava kilitli bir mekanizma vasıtası ile reaktöre hava sızmasını engelleyecek şekilde reaktörden uzaklaştırılarak soğutulacak ve paketlenerek piyasaya sürülecek.

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler