1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Rolls-Royce hidrojen araştırma testlerine başlıyor

Rolls-Royce hidrojen araştırma testlerine başlıyor

Havacılık ve uzay uygulamaları için kriyojenik sıvı hidrojen pompalama sistemlerini doğrulamaya yönelik son test serisi Rolls-Royce'un İngiltere'deki Solihull tesisinde başladı.

Rolls-Royce hidrojen araştırma testlerine başlıyor

Enerji Günlüğü - Hidrojenin kısa mesafeli havacılık faaliyetlerinin karbondan arındırılmasına yardımcı olmada kilit bir rol üstlenmesi bekleniyor. Birleşik Krallık merkezli havacılık, mühendislik ve savunma şirketi Rolls-Royce da çığır açan yeni bir dizi hidrojen araştırma testine başladığını duyurdu. Havacılık ve uzay uygulamaları için kriyojenik sıvı hidrojen pompalama sistemlerini doğrulamaya yönelik son test serisi Rolls-Royce'un İngiltere'deki Solihull tesisinde başladı.

Testlerde, düşük basınçlı sıvı hidrojenin alınıp -250°C'nin altında soğutulması ve basınçlandırılması, daha sonra da yakılmak üzere motora pompalanması gibi önemli bir mühendislik zorluğuna odaklanılacak.

ÜÇ TEKNOLOJİK ZORLUK

Rolls-Royce, hidrojenin havacılıkta kullanımını kolaylaştırma arayışı doğrultusunda yakıtın yanması, yakıtın dağıtımı ve yakıt sistemlerinin motorla entegrasyonu olmak üzere üç teknolojik zorluk belirledi. Tüm unsurların güvenli bir şekilde çalıştığının doğrulanması gerekiyor.

EASYJET İLE İŞBİRLİĞİ

Rolls-Royce Mühendislik, Teknoloji ve Güvenlik Grubu Direktörü Simon Burr konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “easyJet ile iş birliği yaparak hidrojen yolculuğumuzda önemli ilerlemeler kaydetmeye devam ediyoruz. Hidrojen, havacılığın enerji dönüşümüne katkıda bulunmak için bir fırsat sunuyor, bizler de bu potansiyeli tam olarak anlamaya kararlıyız” dedi.

Rolls-Royce ile easyJet, 2030'ların ortalarından itibaren dar gövdeli pazar segmentindeki uçaklar da dâhil olmak üzere çeşitli uçaklara güç sağlayacak hidrojen yanmalı motor teknolojisinin geliştirilmesinde işbirliği yapıyor. Geçtiğimiz yıl easyJet ile Rolls-Royce, Birleşik Krallık'taki Boscombe Down'da modern bir uçak motoru olan AE2100'ü %100 yeşil hidrojenle başarılı bir şekilde çalıştırarak dünyada bir ilke imza atmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler