1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Romanya terkedilen Nabucco projesi için AB’den tazminat istiyor

Romanya terkedilen Nabucco projesi için AB’den tazminat istiyor

Enerji Günlüğü - Romanya Başbakanı Trayan Başesku, Avrupa Birliği’nden, Romanya topraklarından geçip Avusturya’ya ulaşması planı iptal edilen Azeri...

Romanya terkedilen Nabucco projesi için AB’den tazminat istiyor

Enerji Günlüğü - Romanya Başbakanı Trayan Başesku, Avrupa Birliği’nden, Romanya topraklarından geçip Avusturya’ya ulaşması planı iptal edilen Azeri doğal gazını taşıyacak boru hattı projesi Nabucco’dan doğacak kayıplarının telafi edilmesini istedi.

Romanya basınında yeralan haberlere göre, Başesku, “Romanya, Nabucco’nun iptal edilmesinden dolayı kayıplarının telafi edilmesi gerektiğine inanıyor” dedi. Projeler masaya yatırıldığında Romanya’nın hiç çekinmeden oyunu Nabucco’dan yana kullandığının altını çizen Basescu, önümüzdeki 10 yıl boyunca Nabucco projesinin planlarının masaya bile getirilmeyeceğinden emin.

Romanya Başbakanı Trayan Başesku, Romen diplomatlardan Avrupa Birliği ülkelerin başkentlerinde ilgili muhataplarına Romanya’nın Nabucco’nun terkedilmesinden doğan kayıpları için bir telafi programı ya da bir çeşit tazminat planı çıkarılmasının gerekliliklerini anlattıracak. Başesku’ya göre Romanya, kuzey ve güney akım projeleri arasında seçim yapılırken, oyunu Kuzey Akımdan yana kullanan tek ülke konumunda bulunuyor. Kuzey Akım, Azeri gazını Avrupa’ya Karadeniz’in kuzeyinden taşımayı, Güney Akım ise Türkiye’nin de bulunduğu güneyden geçen rotayı temsil ediyor.

Trayan Başesku’nun Avrupa Birliği’ne Nabucco tazminatı konusunda bastırmasının arkasında da bu tercih yatıyor. Zira Azeri gazını Avrupa’ya hangi yoldan taşınması üzerine planlar yapılırken oluşturulan ülkeler koalisyonunda özellikle Rus Gazprom’un baskıları sonucunda bazı ülkeler çekimser kalarak oylarını belli etmemişti. Romanya, Azeri gazının TAP boru hattı ile Türkiye, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden İtalya ve batı Avrupa’ya taşınmasından ötürü, ülkesinden boru hattı geçmeyeceği için herhangi bir çıkar sağlayamayacak.

ÇEVİRİ: Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler