1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Rosatom, Sahalin Bölgesinde hidrojen projeleri geliştirecek

Rosatom, Sahalin Bölgesinde hidrojen projeleri geliştirecek

Rosatom, pilot hidrojen projelerinin uygulanması ve bölgede umut vadeden hidrojen enerjisi endüstrisi için personel yetiştirilmesi konusunda Sahalin Bölgesi Hükümeti ve Sahalin Devlet Üniversitesi ile iş birliği yapacak.

Rosatom, Sahalin Bölgesinde hidrojen projeleri geliştirecek

Enerji Günlüğü - Rosatom, Sahalin Bölgesi Hükümeti ve Sahalin Devlet Üniversitesi, Rusya’nın Sahalin Bölgesinde yeni düşük karbon ekonomisi alanlarını geliştirmek, hidrojen enerjisi teknolojilerinin ölçeklendirilmesi için ortak bir konsept oluşturacaklar.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Rusya’nın Vladivostok kentinde düzenlenen 8’inci Doğu Ekonomi Forumu’nda, hidrojen enerjisi alanında iş birliğine yönelik bir dizi anlaşma imzaladı.

Rosatom, Sahalin Bölgesi Hükümeti ve Sahalin Devlet Üniversitesi, pilot hidrojen projelerinin uygulanması ve bölgede umut vadeden hidrojen enerjisi endüstrisi için personel yetiştirilmesi konusunda iş birliği yapmayı kabul etti. Taraflar arasında imzalanan anlaşma, temiz enerji hedeflerine ulaşma kapsamında Sahalin Bölgesi’ndeki Doğu Hidrojen Kompleksi’nin geliştirilmesine devam edileceği anlamına geliyor.

ANLAŞMA 2030 YILINA KADAR GEÇERLİ OLACAK

Taraflar, bölgede yeni düşük karbon ekonomisi alanlarını birlikte geliştirmeyi, Sahalin Bölgesi’nde hidrojen enerjisi teknolojilerinin ölçeklendirilmesi için ortak bir konsept oluşturmayı ve Doğu Hidrojen Kompleksi projelerinin ihtiyaç duyduğu, mühendisler ve tasarımcılardan hidrojen enerjisi ekipmanı ve tesislerini işleten personele kadar eğitim programlarının başlatılmasını planlıyor. Doğu Hidrojen Kompleksi projelerinin uygulanması, hidrojen tedarik zincirinin tüm ana unsurlarını bir araya getirecek ve hidrojen alanında bilimsel ve teknolojik iş birliğini sağlayacak. Kompleksin pilot projeleri listesinde “Hidrojen Tesisi”, “Hidrojen Treni”, “Uzman Merkezi” ve otonom hidrojen bazlı enerji sistemlerinin tam ölçekli koşullar altında test edilmesi için deney alanlarına sahip “Hidrojen Test Sahası” yer alacak. Anlaşma 2030 yılına kadar geçerli olacak.

KUZEY ARAŞTIRMA VE EĞİTİM MERKEZİ İLE İŞ BİRLİĞİ

Ayrıca Rosatom’un bünyesindeki Rusatom Overseas A.Ş ve Saha Cumhuriyeti’ndeki (Yakutistan) Kuzey Araştırma ve Eğitim Merkezi tam döngülü hidrojen teknolojilerini kullanarak izole bölgelere verimli ve dengeli enerji tedariki projelerini uygulamak amacıyla hidrojen enerjisi alanında teknolojik iş birliği konusunda da anlaştı.

ÇİNLİ ŞİRKET İLE İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMASI

Yine, Rosatom’un iştiraki Devlet İhtisas Tasarım Enstitüsü ile ve petrol, gaz ve kimya endüstrileri için büyük ekipman üreticilerinden biri olan Çin’in LS Group Co. Şirketi, Rusya’nın Sahalin Adası'nda bir hidrojen tesisinin kurulması amacıyla iş birliği yapmayı planlıyor. Tesisi kurma projesi kapsamında taraflar, 8. Doğu Ekonomi Forumu’nda Mutabakat Zaptı imzaladı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler